El petó de la llibertat

03/07/2014 - 19:37 h

Art urbà. El fotomosaic mural de Joan Fontcuberta, format a partir de fotografies de ciutadans, commemora el Tricentenari de manera permanent a la plaça d’Isidre Nonell.

El fotomosaic mural de Joan Fontcuberta El món neix en cada besada presideix ja la plaça d’Isidre Nonell. Aquesta obra, que commemora el Tricentenari a partir de la idea de llibertat, representa un gran petó format per milers de fotografies fetes per ciutadans.

Vídeo ‘Fotomosaic mural’

Fa uns mesos, milers de ciutadans, convocats a través d’El Periódico, van enviar les seves fotografies reflectint el que és per ells la llibertat. Ara, 4.000 imatges d’amics, fills, pares, mascotes, paisatges o escenes quotidianes de la vida, com una nit de copes, formen el fotomosaic mural que ha compost Joan Fontcuberta, i que representa un gran petó.

Sota el títol d’El món neix en cada besada, el mural s’ha instal·lat a la plaça d’Isidre Nonell, per commemorar, d’una manera diferent, el Tricentenari. “Volia defugir un mur de lamentacions, no volia que la gent vingués a plànyer-se davant d’un mur, sinó que fos un mur de joia, on la gent veiés unes propostes optimistes d’un futur que val la pena viure”, ha explicat l’artista plàstic i fotògraf, qui defineix l’obra com un gran àlbum de família instal·lat en un mur físic de Facebook.

“Aquest petonàs serà una nova icona de la ciutat i esperem que ens ajudi de manera gràfica i estimulant a explicar qui som, i què estem celebrant o reivindicant”, ha expressat Toni Soler, Comissari del Tricentenari a Barcelona.

Un país obert a tothom

L’alcalde, Xavier Trias, per la seva banda, ha remarcat que “aquesta és una metàfora extraordinària d’estimació, del que vol ser aquest país: un país obert a tothom, on cadascú defensa les seves llibertats i drets, però que alhora està disposats a fer un acte d’amor col·lectiu de lliurament als altres”.

Les imatges triades per formar el mural han estat impreses a través de la fotoceràmica, en col·laboració amb el ceramista Toni Cumella. Es tracta d’una tècnica que consisteix a transferir la imatge a un esmalt aplicat sobre rajoles de gres, de manera que pot suportar tota mena d’inclemències.

A banda de l’obra física, al web del Tricentenari hi ha un mosaic virtual, on es poden veure amb detall les fotografies que integren el mural.

Més informació:
Web del Tricentenari