Diversitat i representació a la Cavalcada de Reis de Barcelona
Fajar Butt, mediadora comunitària intercultural al Servei de Mediació de Ciutat Vella i d’origen paquistanès, ha estat, per primer cop, part de la Cavalcada de Reis de Barcelona aquest any.
Durant el recorregut, moltes famílies d’orígens diversos van identificar Fajar com una persona provinent d’una comunitat diaspòrica, fet que va fer que les persones assistents racialitzades se sentissin representades i interpel·lades, generant un sentiment de representació entre elles.
Aquesta presència va ajudar a que aquestes famílies es sentissin part de la festa i poguessin veure’s representades en la celebració. A més, el fet que pogués comunicar-se amb el públic en urdú va enriquir l’experiència, fent que les criatures i les seves famílies se sentissin encara més connectades a l’espectacle.
Motivada per l’experiència, Fajar té la voluntat de repetir l’any vinent amb l’objectiu d’animar més persones racialitzades a sumar-se a la celebració. A més, fa una crida perquè la diversitat no només es reflecteixi en les participants, sinó també en altres aspectes de l’esdeveniment, com el disseny, els vestuaris, les músiques, les coreografies, els instruments i els artistes. Per a ella, incorporar aquestes perspectives enriquiria encara més la tradició de la Cavalcada, fent-la més representativa per a tota la ciutat.
Aquest enfocament sobre la representativitat també es connecta amb les línies de treball del Pla d’Acció Intercultural de Ciutat Vella 2022-2025 (PAICV). L’última edició de l’Enquesta de participació i necessitats culturals de Barcelona ha destacat que les pràctiques culturals comunitàries són essencials per a la cohesió social en contextos de baixa renda, especialment des d’una perspectiva de gènere i diversitat cultural. Això coincideix amb els objectius del PAICV, que promou el reconeixement de la diversitat, la igualtat de drets i l’equitat per a les manifestacions culturals minoritzades, tot fomentant la interacció positiva entre les diverses comunitats de Ciutat Vella.
En aquest sentit, el PAICV treballa per garantir els drets culturals, com el dret a l’accés a la cultura, la pràctica cultural i l’expressió col·lectiva de la cultura, amb una perspectiva interseccional que integra qüestions de gènere, interculturalitat i altres dimensions. Les col·laboracions amb esdeveniments com la Cavalcada de Reis s’emmarquen en aquesta estratègia, amb la voluntat d’incorporar els diferents contextos culturals en les produccions artístiques i els actes públics.
Un dels objectius és que aquests projectes siguin replicables i sostenibles en el temps. En aquest context, es busquen col·laboracions amb col·lectius que aportin les seves tradicions i pràctiques culturals, com el col·lectiu Kudyapi, vinculat a la cultura filipina, que comparteix amb la Cavalcada una tradició cristiana catòlica i una gran experiència en arts escèniques com la música, el teatre i la coreografia. Aquestes aportacions enriquirien la proposta artística de la Cavalcada, reforçant la representació de diferents contextos culturals a través de la música, el teatre i altres llenguatges artístics.
Per tant, la col·laboració en esdeveniments com la Cavalcada pretén contribuir a la creació d’un model cultural més representatiu per a totes les comunitats de la ciutat.