L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona ha fet públic aquest dijous, en un acte per streaming, un web que recull el testimoni de 20 protagonistes de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, que van tenir lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona el maig del 1976. Entre els testimonis, que es poden veure en format entrevista, destaquen els de la fotògrafa Pilar Aymerich o la periodista Montserrat Minobis. L’AHCB commemora, així, el 46è aniversari d’uns actes que van reunir gairebé 4.000 dones d’arreu del país per donar visibilitat al feminisme català i les seves reivindicacions.
Organitzades pocs mesos després de la mort del general Franco, les Jornades van transcórrer del 27 al 30 de maig de 1976, impulsant així una segona onada del moviment feminista a Catalunya. La voluntat de millorar les condicions de vida després de la dictadura i de reivindicar-se fora de la clandestinitat va donar lloc a unes Jornades disruptives de reflexió, debat i festa. A resultes de les Jornades, es van crear projectes com revistes, editorials, centres d’investigació i de salut, bars i altres iniciatives per capgirar les dinàmiques socials i culturals de l’època en clau feminista.
El web, que és obert a tothom, ha estat comissariat per Isabel Segura, experta en història de les dones, i creat per l’Arxiu Històric de la Ciutat. Consta de quatre seccions: una presentació del projecte; els testimonis, vint entrevistes audiovisuals a dones que van tenir un paper destacat en l’organització de les Jornades i en els seus efectes posteriors; un apartat bibliogràfic i, finalment, un cercador que permet localitzar els vídeos segons els temes que tracten. Entre aquests temes, hi ha qüestions tan diverses com els mitjans de comunicació, el món rural, la família, la sexualitat, la política, el treball dins i fora de la llar, l’educació i la legislació.
L’acte de presentació del web ha comptat amb la participació d’algunes de les entrevistades, com Anna Bofill, doctora en Arquitectura i pionera dels estudis d’urbanisme i gènere a l’estat espanyol, Mireia Bofill, traductora i editora, promotora del comitè organitzador de la IV Fira Internacional del Llibre Feminista, i, finalment, Consuelo Garcia, treballadora social que va participar en la formació de la Vocalia de Dones del Carmel i del primer centre pilot de planificació familiar de Torre Llobeta, el 1979.