Hivern

6Febrer
image of the day of zero tolerance with female genital mutilation

Dia mundial de tolerància zero amb la mutilació genital femenina

Dia establert per les Nacions Unides. La mutilació genital femenina és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes: viola els seus drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmeses a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.

11Febrer

Dia internacional de la dona i la nena a la ciència

Jornada reivindicativa contra la bretxa de gènere a la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. L’objectiu és aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes, tot aconseguint la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nenes. Es tracta d’un dia internacional establert per Nacions Unides.

 

14Febrer
photo lips together

Dia Europeu de la salut sexual

Celebració promoguda per l’Aliança Europea de Salut Sexual, que dona valor al paper que l’amor i la intimitat sexual tenen en el benestar i la qualitat de vida de les persones. L’OMS recorda que la salut sexual no és només l’absència de malaltia o de disfuncions, sinó que la salut sexual requereix una aproximació positiva i respectuosa a la sexualitat i a les relacions sexuals segures, lliures de coerció, discriminació o violència.

22Febrer
photography hand with coins

Dia europeu per la igualtat salarial entre dones i homes

Commemoració que pretén fer més visible la bretxa salarial entre dones i homes i que respon a una crida del Parlament Europeu per sensibilitzar la ciutadania i mostrar el paper fonamental dels agents socials en la reducció de la bretxa. Es basa en un dels principis fundacionals de la UE: “El mateix sou per la mateixa feina”.

8Març

Dia internacional de les dones

Es commemora la lluita de les dones per la igualtat de drets, oportunitats i resultats i exigeix la fi d’assetjaments, discriminacions i altres tipus de violències com el tràfic de dones, la mutilació genital femenina o els matrimonis forçats. Reconegut per l'ONU, l’origen del Dia és en la vaga d'obreres tèxtils nord-americanes del 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la indústria tèxtil Triangle Shirtwaist Company, el 25 de març de 1911.

Primavera

30Març

Dia internacional de les treballadores de la llar

Dia de lluita per visualitzar la precarietat d’aquest sector laboral dedicat a la llar i a les cures. Es reivindica treballar amb contracte, una millor valoració econòmica, tenir dret a l’atur o a la baixa laboral en cas d’accident, entre altres. En aquest sentit, es demana que es ratifiqui el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball.

26Abril
Imatge visibilitat lesbiana

Dia de la visibilitat lesbiana

Jornada per defensar la igualtat de drets de les lesbianes i contribuir a fer visible les seves realitats amb la construcció d’un imaginari col·lectiu que s’ajusti a la diversitat existent a la nostra societat.

17Maig
fotografia façana ajuntamenr barcelona bandera LGTBI

Dia internacional contra la LGTBIfòbia

Commemora la desclassificació de l’homosexualitat com a malaltia mental per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 17 de maig de 1990. Té la finalitat de sensibilitzar sobre la LGTBIfòbia i promoure l’interès de les autoritats i la ciutadania per garantir els drets LGTBI al món.

24Maig
photography back woman looking down

Dia internacional de les dones per la pau i el desarmament

Aquesta diada es va instaurar el 1982 per grups pacifistes de dones europees per recordar les campanyes realitzades per les britàniques que es van oposar a l’OTAN i a la instal·lació de les seves bases militars. És una commemoració que serveix per evidenciar al món la violència que pateixen les dones en els conflictes i postconflictes armats.

28Maig

Dia internacional d’acció per la salut de les dones

Es denuncia la desigualtat de les dones en termes de salut. S’exigeix que les administracions analitzin els casos de les dones amb perspectiva de gènere, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins, psicològics... així com les desigualtats i els rols de gènere, que també poden afectar la salut i l’accés a la sanitat per part de les dones.

7Juny

Dia mundial pels drets del naixement i el part respectat

Dia establert per la Plataforma pro Drets del Naixement que estableix una sèrie de consideracions per millorar el contacte mare-criatura. Algunes recomanacions són respectar els temps del nadó i de la mare, incentivar el contacte pell amb pell amb el nadó després del part, no forçar l’alimentació fins que la criatura estigui preparada o evitar suplements que continguin aigua, glucosa o substitutius de la llet materna.

Estiu

23Juny
photograph of two people hugging each other

Dia internacional de les vídues

Diada reconeguda per l'ONU per reclamar els drets de les dones viudes. Sovint, els estudis sobre les dones no es desglossen per estat civil, i les vídues queden invisibilitzades. A molts països se’ls neguen els drets d’herència i a la terra; se les sotmet a degradants rituals de sepultura i dol, i a d'altres abusos. La condició social de la dona està lligada a la del seu espòs: quan ell mor, la dona ja no té lloc en la societat i els seus fills sovint també es veuen afectats.

28Juny
fotografia manifestació 1977

Dia internacional de l’Orgull LGTBI

Recorda que el 1969, a la ciutat de Nova York, es va produir una batuda policial al local gai Stonewall Inn. Va ser la primera vegada que el col·lectiu gai es rebel·lava contundentment contra la repressió institucional i social que patia. Es considera que aquest succés va marcar l’inici de l’alliberament homosexual. El 26 de juny de 1977, a les Rambles de Barcelona, va tenir lloc la primera manifestació pels drets del col·lectiu LGTBI de l'Estat espanyol.

30Juliol
image of the day against human trafficking

Dia mundial contra el tràfic de persones

Jornada commemorada per l’ONU per la fi del tràfic de persones, un delicte que explota dones, infants i homes amb diferents propòsits, inclosos el treball forçat i el sexual. Segons l’OIT, al món en són víctimes gairebé 21 milions de persones. Una de les dificultats principals de la lluita contra el tràfic és que la majoria de les víctimes no són identificades i, per tant, no tenen accés a assistència o protecció.

1-7Agost
photograph of a mother with a baby

Setmana mundial de la lactància materna

Instaurada oficialment per l’Organització Mundial de la Salut i la UNICEF el 1992, és actualment el moviment social més reconegut en defensa de la lactància materna i la millora de la salut dels infants de tot el món. També pretén conscienciar com n’és d’important l’ajut a les mares que donen de mamar.

4Setembre

Dia mundial de la salut sexual

Celebració que té com a objectiu difondre i conscienciar la població sobre la importància de la salut sexual en la vida de cada persona, així com donar a conèixer els drets sexuals, que són drets humans. Aquesta diada ha estat promoguda per l’Organització Mundial de la Salut, la qual explicita la necessitat que els drets sexuals de totes les persones es respectin, es protegeixin i puguin ser exercits amb plenitud.

Tardor

23Setembre
fotografia de les mans on es llegeix STOP

Dia internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de dones i infants

Fomenta la defensa dels drets de les dones i els infants i dels col·lectius en situacions més vulnerables. Instaurat per la Conferència mundial de la Coalició contra el tràfic de persones, en coordinació amb la Conferència de Dones del 1999, per celebrar la promulgació de la Llei 9.143 del 23/09 a l’Argentina, la primera norma legal al món contra la prostitució infantil.

23Setembre
imatge bisexualitat

Dia internacional de la bisexualitat

Va establir-se per primera vegada l’any 1999 a Califòrnia. La finalitat és reivindicar, reconèixer i celebrar la bisexualitat, a més de respondre a la marginació i als prejudicis, dins del clúster LGTBI i de la ciutadania en general, cap a les persones bisexuals.

26Setembre
unmade bed picture

Dia internacional de l’anticoncepció

Jornada que des dels seus inicis, l’any 2007, compta amb el suport d’una coalició de deu organitzacions no governamentals internacionals i diferents societats científiques i mèdiques amb interessos en la salut sexual i reproductiva. El seu objectiu principal és millorar la salut sexual i reproductiva a través de la sensibilització i la difusió de la informació sobre sexualitat i anticoncepció.

28Setembre
photo sad young girl

Dia internacional per la despenalització de l’avortament

Es reclama als governs que descriminalitzin l’avortament i proporcionin serveis de salut sexual i reproductiva legals, segurs i assequibles. La criminalització de l’avortament infringeix la dignitat i la integritat física de les dones, especialment per a moltes dones en situacions vulnerables. L’avortament segur disminueix el risc de complicacions i de mortalitat.

1-31Octubre
imatge manifestació octubre trans

Octubre trans

Arreu del món se celebra i reivindica el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans, convocada per Stop Trans Pathologization. A Barcelona, es duen a terme actes diversos de visibilització i activisme organitzats per entitats i persones trans al llarg de tot el mes d’octubre.

1-31Octubre

Mes de sensibilització sobre el càncer de mama

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) dedica un mes a la lluita contra aquesta malaltia. Aquest és el tumor maligne més freqüent en les dones. La principal eina per lluitar contra aquesta malaltia és el diagnòstic precoç: cal prevenir i establir controls periòdics. Destaca el 19 d’octubre com a dia concret de lluita contra el càncer de mama.

11Octubre
photograph of a girl with a toy truck

Dia internacional de la nena

Amb aquesta diada es volen reconèixer els drets de les nenes i denunciar els problemes que afronten a tot el món: discriminacions de gènere, manca d’equitat de gènere en l’educació primària, pràctiques com l’ablació o els matrimonis forçats. Reconeguda per les Nacions Unides, la jornada exigeix la igualtat de drets i oportunitats entre nens i nenes.

15Octubre

Dia internacional de les dones rurals

Reconegut per l'ONU, el dia posa de relleu l’aportació de les dones al desenvolupament rural. Les dones rurals representen més d’un terç de la població mundial i el 43% de la mà d’obra agrícola, segons Nacions Unides. També es denuncia la desigualtat que pateixen respecte als seus homòlegs masculins quant a l’accés a la terra, crèdits, materials agrícoles, mercats, educació, assistència sanitària, espais de participació política...

25Novembre

Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

Es commemora el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 1960 a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Per al moviment popular i feminista, aquestes dones han simbolitzat històricament la lluita i la resistència contra la violència vers les dones. Es reclama la fi de desigualtat entre els gèneres i posar fi a tot tipus de discriminació.