Ciència, noves tecnologies i drets humans
29 de maig, 5, 12 i 19 de juny de 2019
En una Barcelona que s’ha convertit en un dels pols de coneixement, recerca i experimentació científica més importants d’Europa, des del Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona es va proposar un espai de reflexió sobre la relació entre ciència, tecnologia i drets humans a la ciutat amb un cicle de quatre conferències.
Sessió 29 de maig
Sessió 29 de maig
Els avenços mèdics poden generar una millora en el benestar, però també discriminacions i desigualtats. Qüestions com el consentiment informat del pacient, la gestació subrogada o l’experimentació genètica interpel·len directament la dignitat humana, que és a la base dels drets humans. En vam parlar amb Enric Sospedra, secretari del Comitè d'Ètica i Investigació amb Medicaments de l'IDIBELL, Gema Revuelta, directora del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la UPF, i Roderic Guigó, cap del programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica, CRG.
Sessió 5 de juny
Sessió 5 de juny
Els avenços tecnològics són un gran repte a escala social i mediambiental. L’extracció de minerals i el tractament dels residus que generen, tan necessaris per als dispositius electrònics que ens faciliten la vida, comporten conflictes humanitaris de gran envergadura. Abordarem aquesta qüestió amb Leandro Navarro, professor i investigador de la UPC i Josep Maria Royo, investigador de l'Escola de Pau de la UAB van abordar aquesta i d'altres qüestions. -Vídeo no disponible-
Sessió 12 de juny
Sessió 12 de juny
Només el 3% dels premis Nobel en ciències s’han atorgat a dones. Aquesta xifra no es justifica per una manca real de dones científiques, sinó per la invisibilització de les seves contribucions, fet que vulnera els seus drets. En vam parlar amb María García Parajo, cap de grup de l'Institut de Ciències Fotòniques, i Debora Zurro, investigadora de l'Institut Milà i Fontanals del CSIC.
Sessió 19 de juny
Sessió 19 de juny
Les noves tecnologies sistematitzen un gran volum d’informació personal, i això és un risc si se’n fa un mal ús. Es pot atemptar contra la intimitat, contra el dret a la protecció de dades personals, i fins i tot contra la mateixa democràcia. Vam abordar aquesta qüestió amb Carlos Castillo, director del Grup de Recerca Ciència Web i Computació Social de la UPF, i Arnau Monterde, coordinador del projecte “Tecnopolítica”.