Esteu aquí

Actes

En aquest espai trobareu actes organitzats per la Direcció de Drets de Ciutadania dirigits a la ciutadania, com jornades, conferències, cicles de debat o d'altres formats de trobada.

14 de juny de 2023
L’atenció a la ciutadania que s’ofereix des dels diferents serveis de l’Ajuntament de Barcelona integra cada vegada més l’assessorament jurídic com a part imprescindible de l’atenció. Per tal de donar a conèixer aquest model de treball en xarxa, s’organitza una jornada en què es vol revisar les estratègies de defensa i garantia de drets que es desenvolupen, així com identificar bones pràctiques i reptes de futur.
21 de març de 2023
El 21 de març, Dia Internacional contra el Racisme, defensem la diversitat de Barcelona amb un acte ple de música, teatre, dansa, humor i reivindicació per una ciutat lliure de discriminacions racistes, a la sala Paral·lel 62. Entrada lliure amb inscripció prèvia.
5 de novembre de 2020
En el marc del projecte de reconeixement de les persones represaliades pel tardofranquisme, l'Ajuntament de Barcelona va organitzar un debat virtual amb dues persones represaliades, que van narrar el relat dels fets que van patir a mans d'empleats públics franquistes en primera persona.
27 de maig de 2020
Des de l’Oficina per la No-Discriminació, la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació i el Centre de Recursos en Drets Humans, es va organitzar un debat virtual amb les entitats de la Taula per debatre de quina manera ha afectat la COVID-19 a les discriminacions i quins són els reptes actuals per lluitar contra la discriminació.
21 de maig de 2020
La resposta a la pandèmia és un repte que no pot obviar que la protecció de la salut pública ha d’anar lligada a la protecció i el respecte pels drets humans. No obstant això, són moltes les connotacions ètiques i jurídiques que es desperten davant algunes mesures adoptades per combatre la COVID-19, com per exemple la vigilància cap a la ciutadania.
13 de maig de 2020
En la situació d’emergència generada per la COVID-19, diferents governs i mitjans de comunicació han alimentat narratives que emmarquen els drets humans com un obstacle per a la salut pública. Persones, organitzacions i institucions que treballen pels drets humans aposten per reforçar marcs positius que expliquin per què en un moment com l’actual els drets humans són imprescindibles.
12 de desembre de 2019
En el marc del Dia internacional de lluita contra la islamofòbia es va voler posar el focus en els discursos islamòfobs a les xarxes socials i el món virtual en general, des de la perspectiva de les persones joves. Amb aquest objectiu, es va organitzar una taula rodona al Palau de la Virreina en què es van debatre estratègies tant de lluita com de prevenció per eradicar aquests discursos amb joves coneixedors del món digital.
10 d'octubre de 2019
La incorporació d'aspectes psicològics, socials i educatius al contingut jurídic ja desenvolupat per l'Estatut de la víctima està representant un canvi d'enfocament en el concepte de víctima, i des de l'Oficina per la No Discriminació i les entitats dedicades a l'atenció de persones que han patit discriminació que conformen la seva Taula d'Entitats, es proposa una jornada amb veus expertes i testimonis en primera persona.
29 de maig, 5, 12 i 19 de juny de 2019
En una Barcelona que s’ha convertit en un dels pols de coneixement, recerca i experimentació científica més importants d’Europa, des del Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona es va proposar un espai per reflexionar sobre la relació entre ciència, tecnologia i drets humans a la ciutat amb un cicle de quatre conferències.
25 de març de 2019
En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, l’auditori del Museu Marítim de Barcelona va acollir una taula rodona en què persones de diferents àmbits del poble gitano van exposar la seva visió per enfrontar el racisme envers les persones gitanes, una de les expressions més punyents a la nostra societat.
12 de desembre de 2018
En el marc de la Biennal del Pensament, es va proposar al CCCB un espai expositiu del col·lectiu de fotògrafs algerians Collective220 amb la presència dels artistes, així com un moment de reflexió i diàleg amb conferències en què es va debatre sobre el fenomen de la islamofòbia a Europa i la importància de trencar estereotips.
10 i 11 de desembre de 2018
Amb motiu del 70è aniversari de la Declaració de Drets Humans i el 20è aniversari de la celebració a Barcelona de la 1a Conferència Europea de Ciutats pels Drets Humans, l'Ajuntament de Barcelona va organitzar aquesta conferència en què activistes i polítics municipals d’arreu van compartit estratègies i reflexions al voltant de quin ha de ser el paper de les ciutats en la lluita per la protecció dels drets i llibertats de les persones.
27 de setembre a 16 d'octubre de 2018
Des de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats de la campanya “Demà pots ser tu”, es va oferir a la ciutadania un espai on debatre i reflexionar al voltant del significat, les causes i les conseqüències de l’1 d’octubre de 2017, data que marca un abans i un després en la vida política i social de Catalunya i també de la seva capital, Barcelona.
13 de juny de 2018
Després de més de cinc dècades de violència, el País Basc, amb múltiples ferides encara per tancar, afronta un horitzó de convivència, pau i reconciliació. Veritat, justícia, reparació, garanties de no repetició haurien de ser pilars fonamentals en aquest procés. Trenta anys després de l’atemptat d’Hipercor, Barcelona, ciutat que ha encapçalat multitudinàries manifestacions a favor de la pau i el diàleg, ofereix un espai de reflexió sobre les passes a seguir per la societat basca.
7 i 8 de juny de 2018
Sota el marc de presentació de l’Informe Anual 2017 de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura, l'Antiga Presó Model de Barcelona va acollir aquesta jornada, proposada com un espai de denúncia, reflexió i debat tant amb veus expertes com afectades.
12 d'abril de 2018
Dins la Setmana per la Llibertat d’Expressió organitzada per la plataforma ciutadana "No Callarem", l’Antiga Presó Model de Barcelona va acollir aquesta jornada per donar veu a persones directament afectades per l’augment de la pressió repressora respecte el dret a la llibertat d’expressió per part de l’Estat, així com per escoltar propostes per revertir aquesta situació, tant des de l’àmbit legal i judicial com des del filosòfic i polític.
12 de desembre de 2017
En el marc dels actes de commemoració d’aquesta diada, es va organitzar un acte institucional al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona centrat en el coneixement de les diferents realitats de la joventut barcelonina musulmana, i amb l'objectiu de trencar estereotips i lluitar contra les discriminacions.
15 i 22 de novembre de 2017
Cicle de conferències organitzat per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’obrir un espai de reflexió, memòria i debat entorn la relació entre drets, presó i ciutat.
24 de setembre de 2017
Davant els esdeveniments que van ocórrer durant el mes de setembre de 2017, amb la detenció de càrrecs públics i l’escorcoll d’institucions i determinats domicilis privats per part de l’Estat, es va organitzar un debat amb juristes de diferents trajectòries per parlar sobre la judicialització de la política i els atacs a la llibertat d’expressió i la independència de la justícia.
29 i 30 de juny de 2017
Jornades organitzades conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat de Vic amb l’objectiu d’obrir un espai de reflexió i debat entorn els valors que hi ha darrere la regulació de conductes a l’espai públic de la ciutat, les exclusions que aquesta genera i les possibilitats de construir una ciutat per a totes les persones.
2 i 3 de març de 2017
L’Ajuntament de Barcelona va organitzar aquestes jornades per analitzar i debatre amb persones expertes i agents implicats possibles recursos i estratègies per combatre els discursos d’odi a Internet, un fenòmen creixent i preocupant.