Esteu aquí

Fem front a l’antigitanisme

14/03/2025 - 11:24 h

DIA DEL POBLE GITANO. L’1 d’abril parlarem de les reivindicacions principals del poble gitano a la Biblioteca Bon Pastor - Josefina Castellví.

Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, la Biblioteca Bon Pastor – Josefina Castellví, Transforma’t Bon Pastor i el Centre de Recursos en Drets Humans, organitzem una taula rodona per a fer front a l’antigitanisme a la ciutat.

En el marc de l’exposició “Abracem l’antiracisme”, que estarà en aquesta biblioteca des del 27 de març fins al 21 d’abril, la jornada pretén buscar eines per a fer front a l’antigitanisme, així com analitzar l’impacte del racisme en el poble gitano.

L’acte comptarà amb el comissionat de Participació Ciutadana, Pedro Aguilera Cortés, que farà la benvinguda institucional.

A continuació, hi haurà una taula rodona sobre experiències viscudes per membres de la comunitat gitana, la majoria del barri del Bon Pastor. Les temàtiques giraran al voltant de la construcció de la identitat i la memòria a través de la música; les eines comunitàries per a fer front a l’antigitanisme; o la representació històrica i l’apoderament a través de la cultura i l’educació.

La moderació serà a càrrec de Rafael Fajardo, tècnic del servei de convivència Transforma’t Bon Pastor. Les persones ponents seran:

  • Jelen Amador: doctora en sociologia, formadora i activista gitana. Té un Màster en Ciutadania i Drets Humans i és la primera doctora gitana a Catalunya. La seva recerca aborda àrees poc investigades, com ara la violència de gènere, la interseccionalitat o la religió en la comunitat gitana.
  • Abelardo Campos: veí del barri del Bon Pastor i professor de guitarra. Ha treballat a l’Institut Públic Cristòfol Colom com a conserge, i també va començar-hi un taller de flamenc de caixó i guitarra. Avui imparteix el taller a la Biblioteca Bon Pastor, però ara obert a tothom.
  • Noemí Amaya: jove gitana del barri de Les Roquetes i dinamitzadora comunitària del Servei Nou Barris Conviu. Amb formació en feminismes i antiracisme, ha participat del procés de creació del contingut de l’exposició “Abracem l’antiracisme”.
  • Pedro Casermeiro: forma part de la direcció de l’organització juvenil Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Casermeiro també es formador en llengua romaní i coordinador del Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya.

L’entrada és gratuïta i no cal inscripció prèvia. T’esperem l’1 d’abril a les 18 h a la Biblioteca Bon Pastor – Josefina Castellví, al carrer de l’Estadella, 64.

 

El Dia Internacional del Poble Gitano

L’efemèride es commemora el dia 8 d’abril, amb l’objectiu de recordar el Primer Congrés Mundial romaní/gitano. Celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, va ser el moment en què es va instituir la bandera i l’himne del poble gitano.

Al voltant del 8 d’abril s’organitzen actes i celebracions per donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano. Però també es busca reivindicar els seus drets, així com fer front a la discriminació i l’estigmatització del poble gitano.