Esteu aquí

La Comissió Europea proposa que la incitació a l'odi s'inclogui com a delicte a la UE

14/01/2022 - 13:52 h

Delictes d'odi. Totes les formes i manifestacions d'odi i intolerància són incompatibles amb els valors fundacionals de la UE.

La Comissió Europea vol que la llista de delictes de la Unió Europea (UE) s’ampliï per incloure el discurs de l’odi i els delictes motivats per l’odi. Així ho va anunciar el passat mes de desembre presentant una iniciativa que respon a l’anunci que ja va fer la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, al discurs de 2020 sobre l’estat de la Unió.

Avui dia, no hi ha cap base jurídica que permeti tipificar la incitació a l’odi i els delictes motivats per l’odi com a delictes a la UE. Segons la Comissió, això cal que canviï, especialment davant de l’augment d’ambdós, “un fenomen greu i preocupant” en el conjunt d’Europa.

El comunicat presentat per la Comissió apunta que la llista existent de delictes al Tractat de Funcionament de la Unió Europea “s’ha d’ampliar per garantir unes normes mínimes comunes sobre la manera de definir les infraccions penals i les sancions aplicables a tots els Estats Membre”.

Aquesta iniciativa és un primer pas per aconseguir-ho, però abans caldrà que els membres de la UE aprovin la proposta i, en cas que ho facin, es pugui presentar la proposta legislativa necessària per tirar-la endavant.

Lluita europea contra la discriminació

La lluita contra el discurs d’odi i els delictes d’odi és una línia central dins l’acció de la Comissió per promoure els valors fonamentals de la UE i garantir que es respecti i apliqui correctament la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.

La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, proclamada el 7 de desembre de 2000 va ser el primer text de la UE en recollir el conjunt dels drets civils, polítics, econòmics i socials dels ciutadans i ciutadanes europeus i de totes les persones que viuen en el territori de la Unió. Es va redactar basant-se en els drets i llibertats fonamentals reconeguts en el Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, les constitucions dels Estats membres, la Carta Social Europea del Consell d’Europa, la Carta comunitària dels drets socials fonamentals dels treballadors, així com en altres convenis internacionals als quals s’han adherit la Unió Europea o els seus Estats membres.

Els valors de la Unió Europea – recollits a l’article 2 del Tractat de la Unió Europea i comuns per tots els Estats que en formen part – són el respecte a la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, estat de dret i respecte dels drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories.

Totes les formes i manifestacions d’odi i intolerància són incompatibles amb aquests valors fundacionals. I tota forma de discriminació, ja sigui per sexe, origen racial o ètnic, religió o creences, discapacitat, edat o orientació sexual – tal com estableix l’article 19 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea («TFUE») – està prohibida.

BCNvsOdi

La ciutat de Barcelona fa anys que està compromesa amb la lluita contra l’odi. I és que aquest és una manifestació directa del rebuig a la diferència, a la diversitat i al respecte de l’altre, de manera que constitueix una amenaça a la convivència a la ciutat. En conseqüència, tant si es manifesta a internet com al carrer, aquest discurs basat en el rebuig a determinats col·lectius i a la diversitat, ha de ser combatut tant per part de l’Administració pública com per part de la ciutadania.

És per això que ja fa anys l’Ajuntament va posar en marxa el web #BCNvsOdi, una plataforma de divulgació i sensibilització en matèria de lluita contra el discurs d’odi, tant en la seva manifestació en línia com fora, amb informació, materials i recursos pedagògics, informatius i d’anàlisi per a la ciutadania.

Hi podeu accedir en aquest enllaç.