Nou Barris, contra la soledat

Nou Barris, contra la soledat

04/05/2021 - 16:36

Presentada al districte l’Estratègia municipal contra la soledat, un programa que vol vetllar pel benestar de la ciutadania amb la promoció de relacions de qualitat, sòlides i duradores

Nou Barris ha donat a conèixer l’Estratègia municipal contra la soledat. Ho va fer en un acte que va tenir lloc el passat 29 d’abril, amb la presència entre d’altres del regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans, Joan Ramon Riera, que es va encarregar de la presentació, i representants de diversos col·lectius.

L’”Estratègia municipal contra la soledat” busca afavorir un canvi cultural en la manera de relacionar-nos, tot fomentant la confiança, les relacions sòlides i duradores, i vetllant pel benestar de tothom per no deixar ningú enrere.

I és que en la majoria de casos, la soledat suposa un sentiment amb conseqüències emocionals negatives. Per això, en paraules del mateix regidor, “la soledat no és un problema individual, és un problema social que ens interpel·la a tots i totes, fruit de l’estil de vida actual i, com a tal, hi hem de trobar les solucions i respostes. És per això que hem d’entendre les polítiques de promoció com a polítiques de prevenció de la soledat en tots els estadis de la vida, des de la infància a les persones grans, perquè la soledat no entén d’edat”

Sis eixos d’actuació

L’Estratègia municipal contra la soledat es planteja amb un horitzó de treball de deu anys (2020-2030), i a partir de sis línies estratègiques transversals i complementàries:

  1. Oferir serveis i recursos que orientin i acompanyin les persones davant la soledat
  2. Sensibilitzar sobre la soledat i lluitar contra l’estigma
  3. Fer dels barris de la ciutat espais de relació, reforçant espais accessibles i processos comunitaris i reforçant serveis o programes municipals a les llars com a primer element de detecció i prevenció
  4. Repensar la ciutat en clau de lluita contra la soledat. Espais i equipaments on crear nous vincles
  5. Treballar en xarxa institucional, amb entitats i altres ciutats. Intercanviar coneixements i buscar solucions davant el problema global de la soledat
  6. Revisar protocols i sistemes interns de funcionament i d’organització per remoure inèrcies i promoure les adaptacions necessàries per fer front als nous reptes de soledat

En l’acte celebrat a Nou Barris, el regidor també va tenir l’oportunitat d’exposar altres temes i resoldre dubtes i comentaris de les persones assistents. En aquest sentit, va explicar intervencions que s’estan duent a terme a la ciutat com per exemple “Com està”, un servei en què es truca persones que no fan ús de serveis ni recursos públics, per interessar-se per la seva situació i poder-los derivar en cas que sigui necessari.

També va abordar els projectes “Radars”, “Vincles”, o els de l’entitat de Roquetes “Som del barri”, que desenvolupen diversos tipus de suport a la gent gran. I, finalment, va tractar la problemàtica de les residències per a la gent gran. En aquest darrer punt va demanar una reflexió sobre el model actual, i que s’aposti més per potenciar l’autonomia individual.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat