Ja són vuit els horts urbans gestionats per persones amb discapacitat a la ciutat

Ja són vuit els horts urbans gestionats per persones amb discapacitat a la ciutat

12/07/2021 - 11:47

El terrat del Palau Foronda, disposa d’un nou hort amb capacitat per plantar-hi 440 hortalisses, verdures i plantes aromàtiques, i on treballen els usuaris i usuàries de les entitats de persones amb discapacitat del Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB) i Centre Condal. La iniciativa permet aprofitar terrats en desús d’equipaments municipals amb l’objectiu de millorar la salut física, social i emocional de les persones amb discapacitat.

El projecte “L’hort al terrat”, impulsat per l‘Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), va començar la primavera del 2016 i actualment ja té vuit horts urbans en terrats en desús de diversos edificis municipals, amb els quals es fomenta la inclusió social de les persones amb discapacitat i es promou la seva autonomia i aprenentatge en l’àmbit de l’horticultura a través de la cura dels horts.

El nou hort s’ubica a l’edifici públic que acull la seu de la Síndica de Greuges de Barcelona i l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, a la Ronda Sant Pau, 43-45. Disposa d’una capacitat per a plantar 440 hortalisses, verdures i plantes aromàtiques, que gestionen els usuaris i les usuàries de les entitats de persones amb discapacitat Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB) i Centre Condal.

Les persones que conreen els horts tenen discapacitat física, intel·lectual o un trastorn de salut mental i disposen del suport tècnic de l’empresa Groots Hydroponics, que els ensenya a plantar, conrear i collir les hortalisses.

L’excedent de la collita es reparteix entre menjadors socials i el banc d’aliments propers a l’hort. En aquest cas, es porten les verdures i hortalisses a l’ONG del barri de Sant Antoni De Veí a Veí i a la Fundació Barcelonactua, dues entitats que donen suport als veïns i les veïnes que es troben en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa a l’aspecte mediambiental, s’aposta per models més ecològics i sostenibles mediambientalment, com el sistema d’horts hidropònics en sacs de cultiu, reg per degoteig i fertirrigació, que redueixen prop d’un 90% la despesa d’aigua.

Horts al terrat en escoles de Primària

Davant la bona resposta del projecte “L’hort al terrat”, l’any 2020 es va iniciar un nou projecte al terrat de l’escola pública Francesc Macià, al districte de Sants-Montjuïc. L’alumnat de 3r de Primària comparteix la cura i el manteniment de l’hort amb persones  amb discapacitat intel·lectual i trastorn de la conducta del Centre de Dia Tres Pins de la Fundació Sant Pere Claver.

Malgrat això, a causa de les restriccions establertes per la pandèmia, els dos col·lectius no poden coincidir alhora a l’hort; així que supleixen aquestes trobades amb l’enviament de dibuixos, fotos i vídeos on comparteixen experiències i s’expliquen els uns als altres les tasques que han realitzat a l’hort.

Els beneficis són múltiples. La canalla i les persones amb discapacitat aprenen tot el procés de cultiu i les fases del cicle vital de les hortalisses, des que es planten fins que les mengen al menjador de l’escola. D’altra banda, es crea un espai d’aprenentatge mutu per trencar estigmes i treballar valors com el respecte, l’empatia i la integració.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat