• Inici
 • / Jornada ciutat jugable
 
 • Inici
 • / Ciutat jugable: com es transforma Barcelona i la resta del món

Ciutat jugable: com es transforma Barcelona i la resta del món

Després de dos anys d’implementació del Pla del joc a l’espai públic amb horitzó 2030 i la situació actual de crisi sanitària, fan més necessari que mai transformar la ciutat per fer-la més jugable, posant el benestar dels infants i la ciutadania en primer terme i garantint el dret a la salut, la vida comunitària i la lluita contra l’emergència climàtica.

Barcelona no és l’única ciutat del món que ha evidenciat aquesta necessitat i s’ha posat a treballar per donar-hi resposta. Per això, a través d’aquestes jornades coneixerem quines són les principals polítiques de joc a l’espai públic que desenvolupen altres ciutats com París o Sao Paolo, i parlarem amb experts internacionals sobre la necessitat d’estendre aquesta transformació arreu del món.

Alhora, posarem el focus en Barcelona, i analitzarem quatre grans estratègies de transformació urbana que permeten augmentar els usos lúdics i comunitaris de l’espai públic: les transformacions de les àrees de joc; les pacificacions dels entorns escolars amb el programa Protegim les escoles; programes de transformació de patis escolars , o el programa Ampliem espais educatius per a escoles i instituts utilitzant parcs, places i jardins en el context de pandèmia.

Es una jornada impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut Infància i Adolescència, la Associació Internacional de Ciutats Educadores, i El Born Centre de Cultura i Memòria en el marc de l’exposició: Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola 1908-1979

Programa previst


1a part: Ciutats jugables al món.

17:00h-17:15h Janet Sanz, Tinenta d'Alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat. El pla del joc a l’espai públic i les estratègies de Barcelona per avançar cap a una ciutat jugable.

17:15 – 18:00 Experiències internacionals

 • El cas de París. Patrick Bloche, Tinent d'alcalde de París encarregat de l'educació, la primera infància, les famílies i els nous aprenentatges i el Consell de París.
 • El cas de Sao Paulo. Fábio Rodrigo Brandão, Coordinador del projecte Carrers d'Oci.
 • Tim Gill, consultor independent sobre infància i defensor del joc i la mobilitat dels infants. El mapa de ciutats jugables: Context internacionals de ciutats que avancen per ser més amigables per a la infància.

18.00 – 18.10 Tancament del primera part a càrrec de Marina Canals. Secretària General de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores..


2a part: Barcelona, una ciutat jugable

18:10 – 18:45 Estratègies de transformació des de l’urbanisme i les escoles per a afavorir el joc a l’espai públic de Barcelona.

 • Carles Vicente, director del Born CCM. Jornada ciutat jugable en el marc de l’exposició Per una educació en llibertat.
 • Maria Truñó, comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Escoles al cor dels barris: educació i joc a l’aire lliure.
 • Xavier Matilla, Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona. Diversificació i millora dels espais per jugar a la ciutat. Experiències protegim escoles, jocs singulars i àrees de joc accessibles.

18:45 – 19:15 La ciutat jugable, una demanda social:

 • Societat Catalana de Pediatria. Guanyar espais per a la joc, una qüestió de salut: joc, activitat física i socialització a l’aire lliure afavoreixen la salut dels infants i combaten els efectes de la pandèmia.
 • Laia Pineda, Institut Infància i Adolescència de Barcelona. Els infants demanen millors espais per jugar, en una ciutat més verda.
 • Associació Eixample Respira i Revolta Escolar. Guanyar espai pel passeig, el joc i la trobada pel dia a dia d’infants i famílies.
 • Àngels Cadena, directora de l'Escola Mercè Rodoreda. La ciutat com oportunitat d’aprenentatge i joc pels infants i com un espai educatiu més..

19:15h-19:25h Preguntes dels assistents i/o del xat

19:25 – 19:30h Cloenda a càrrec de Maria Truñó, comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona


Dimarts, 1 de juny de 2021.

De 17.00 a 19.30 hores

Acte presencial Lloc: El Born CCM Plaça Comercial, 12 – 08003 Barcelona Com arribar-hi

Per assistir de a l’acte de manera presencial cal fer inscripció prèvia a través del següent enllaç. Aforament limitat a 80 persones.

Inscriure's
Acte virtual On: Canal Youtube Barcelona Ajuntament.

En cas de no poder assistir-hi presencialment, l’acte es podrà seguir en directe de forma telemàtica. No cal registre previ.

Enllaç

Documents d'interès