Barcelona millora el control dels enderrocs per evitar perdre edificis amb valor patrimonial

30/09/2022 - 14:03 h

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament la modificació de l’Ordenança reguladora dels Procediments d’Intervenció Municipals en les Obres (ORPIMO) amb l'objectiu d'enfortir els mecanismes de control sobre els enderrocs. La modificació incorpora com a novetat l'obligació de tramitar la petició d'enderroc a través d'una llicència vinculada a un informe sobre memòria històrica que avaluï en cada cas si l’element a enderrocar té valor patrimonial o no.

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament aquest divendres la modificació de l’ORPIMO amb els vots favorables del Govern municipal i ERC i l’abstenció de la resta de grups.

Fins ara, els enderrocs d’edificis no protegits es podien dur a terme mitjançant un comunicat diferit, de manera que l’Ajuntament no podia garantir sempre la conservació d’elements  amb valor patrimonial que no estaven inclosos en el catàleg patrimonial.

En altres paraules: la regulació de l’ORPIMO vigent fins avui permetia enderrocar amb relativa facilitat finques i edificacions no incloses al cataleg però que, per la seva singularitat o vinculació històrica al barri, sí tenien cert valor patrimonial.

Amb l’actualització de l’ordenança, la tramitació dels enderrocs es passarà a fer a través de llicència. A més, en el moment de sol·licitar la llicència d’enderroc, l’interessat haurà de presentar un informe vinculat a la memòria històrica per avaluar si l’element a enderrocar té valor patrimonial.

Això suposa que, a partir d’ara, caldrà analitzar històricament i patrimonial el valor de cada element abans de dur-hi a terme cap enderroc. Així, en cas de detectar que l’edifici sigui rellevant a nivell patrimonial, l’Ajuntament podrà iniciar els tràmits per protegir-lo i suspendre la llicència sol·licitada.

El canvi en l’ordenança també s’ha aprofitat per fer alguns ajustos tècnics que contribueixen a clarificar terminis i definicions.

Un pas més en la protecció patrimonial

L’actualització de l’ORPIMO s’emmarca en el pla estratègic desenvolupat a la mesura de govern ‘Barcelona, Ciutat Patrimoni’  que, presentada el passat mes d’abril, agrupa un seguit d’actuacions per afegir una nova mirada a la concepció tradicional del patrimoni, una nova visió que tingui en compte valors lligats a la vida quotidiana dels barris i la lluita contra el canvi climàtic.

A la ciutat, els casos com les casetes del carrer de l’Encarnació, a Gràcia, i múltiples iniciatives veïnals per protegir jardins i entorns singulars han posat de manifest la necessitat d’actualitzar la política patrimonial de la ciutat.

A més, en un moment d’emergència climàtica, poder preservar la ciutat construïda i evitar enderrocs per potenciar la rehabilitació és una de les estratègies claus per reduir emissions i, alhora, fomentar la creació d’una economia verda centrada en millorar l’habitabilitat i l’eficiència energètica de les edificacions.

En aquest sentit, la mesura de govern ‘Barcelona, Ciutat Patrimoni’ presentada el passat mes d’abril contemplava, a més de la modificació de l’ORPIMO, la millora del Catàleg de Patrimoni, el blindatge dels teixits històrics, l’increment del personal dedicat a les polítiques patrimonials, l’augment de la implicació ciutadana i l’impuls de canvis legislatius.

En definitiva, un conjunt d’accions vinculades a preservar i respectar el passat i tot el que defineix la identitat dels barris per garantir tenir una ciutat preparada per al futur.

 

Més informació