- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Els horts urbans de Barcelona s’uneixen per afrontar reptes comuns
Els horts urbans de Barcelona s’uneixen per afrontar reptes comuns
09/02/2024 - 12:49 h
Una cinquantena de persones representants dels col·lectius i entitats van constatar la voluntat i predisposició d’engegar grups de treball al voltant de la formació, les infraestructures i el treball en xarxa.
De la 2a edició de l’Agrohackató va sorgir la proposta d’organitzar un espai de trobada entre els diferents horts urbans de Barcelona per tal d’aprendre els uns dels altres i compartir inquietuds i recursos per treballar conjuntament. Així, l’anhel es va fer realitat el 24 de gener al Centre Cívic Guinardó amb un èxit de participació: una cinquantena de persones vinculades als col·lectius i entitats van trobar-se i van mostrar la voluntat i la motivació d’iniciar diferents grups de treball al voltant de la formació, les infraestructures i el treball en xarxa.
En aquest sentit, la jornada promoguda per l’Espai Agròpolis i Mans al Verd no només va servir per detectar necessitats comunes entre els diferents espais, sinó també per explorar propostes de treball conjunt per donar-hi resposta des de la intercooperació. A través de diferents dinàmiques participatives es va arribar a acordar la creació de fins a cinc grups de treball al voltant de l’aigua, l’energia, l’enxarxament de la comunitat local i arreu de la ciutat i la biodiversitat i els bancs de llavors.
Aquests espais començaran a funcionar aviat i estan oberts a la participació més enllà de les persones assistents a la trobada.
Biodiversitat, sostenibilitat i participació
Com aconseguir que els horts de la ciutat aportin biodiversitat? Com podem integrar les herbes silvestres i adventícies perquè convisquin amb les domesticades? Aquests són alguns dels reptes que es van plantejar durant la jornada.
La necessitat de subministrament d’aigua i d’energia per a la maquinària és un altre aspecte que es vol abordar per tal d’establir criteris sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i assumint la situació actual de sequera i crisi energètica.
Per altra banda, es va debatre al voltant dels models organitzatius per fer valdre la gestió comunitària. L’objectiu és fomentar la interacció entre veïns i veïnes, la seva implicació en el projecte, la intergeneracionalitat i la diversitat cultural i enfortir així l’impacte social dels horts urbans. A més, també es va defensar la vinculació a les necessitats del territori —a través de menjadors comunitaris, repartiments d’aliments…— per tal de destinar-hi aliments i promoure l’aprofitament.