• Inici
  • / Últimes notícies
  • / Actualitat
  • / Ada Parellada, Francesc Mauri i Carlota Bruna fan un autòpsia de residus en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020

Ada Parellada, Francesc Mauri i Carlota Bruna fan un autòpsia de residus en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020

24/11/2020 - 18:55 h

En l’edició d’enguany, una de les activitats més destacades ha sigut l’autòpsia de residus, en què els nostres protagonistes han obert tres bosses de brossa per esbrinar què llencem els barcelonins i barcelonines al contenidor del rebuig.

Tres barcelonines i barcelonins ben coneguts i molt compromesos amb la sostenibilitat han fet per a nosaltres una autèntica autòpsia de residus.

Amb els guants a les mans, la cuinera Ada Parellada, el meteoròleg Francesc Mauri i la instagramer i activista ambiental Carlota Bruna s’han traslladat a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació per obrir tres bosses de brossa del contenidor del rebuig.

A partir d’aquí, ens han permès esbrinar què llencem els barcelonins i barcelonines i ens han mostrat com moltes d’aquestes deixalles podrien ser reaprofitades per a una nova vida.

Durant la caracterització, els nostres protagonistes han seguit la metodologia de @Rezerocat  i a més de separar els residus per les 4 categories establertes (Evitables, Compostables, Reciclables i Rebuig) també els han diferenciat segons el tipus de residu: Rebuig, matèria orgànica, paper i cartró, envasos lleugers i vidre.

Aquesta diferenciació per material ens permet estimar les emissions de GEH que es podrien evitar separant correctament els residus caracteritzats.

Una setmana plena de propostes

Aquesta és només una de les moltes activitats, que del 21 al 29 de novembre, tenen lloc en el marc la Setmana Europea de Prevenció de Residusuna cita anual a Barcelona, que neix d’un projecte de tres anys amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. En l’edició d’enguany, molt especialment, Barcelona vol evidenciar des d’una òptica pedagògica, l’impacte dels residus que generem habitualment en les nostres llars.

Durant aquests set dies, se celebren arreu d’Europa accions de sensibilització entorn de la prevenció de residus i Barcelona desplega un programa d’activitats que busca donar a conèixer les estratègies de reducció de residus que es duen a terme a la ciutat i, a la vegada, fomentar petites accions sostenibles que permetin canviar els comportaments quotidians de la ciutadania envers els residus.

Altres activitats destacades d’aquesta edició són el Webinar “Barcelona, Rediu Zero: actuem contra l’emergència climàtica a través de la prevenció, el reciclatge i l’economia circular” que tindrà lloc el proper dijous 26 de novembre a les 16:30 i la campanya “El mar comença aquí” que a través de plaques informatives distribuïdes per alguns dels embornals de la ciutat, busca conscienciar sobre la cura de la fauna marina.

També s’han organitzat diversos tallers virtuals, com per exemple el de fabricació de mascaretes amb texà recuperat que es farà dijous 26 de novembre a les 11 hores o el d’estampació amb ceres per a decorar peces de roba que tindrà lloc de 19 a 19:30h el dilluns 30 de novembre. No us ho penseu més i consulteu l’agenda d’activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus aquí.