Arriba el 21è Concurs Internacional de Roses Noves del 7 al 9 de maig

04/05/2021 - 08:26 h

El Roserar del Parc de Cervantes acull les més de 80 millors noves creacions de la mà dels cultivadors de roses d'arreu del món. Aquest any, l'accés al parc estarà regulat per evitar aglomeracions. Inscripcions a: barcelona.cat/concursroses

Barcelona acull la 21a edició del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que tindrà lloc entre els dies 7 i 9 de maig al Roserar del Parc Cervantes (avinguda Diagonal, 712).

Aquest any, les restriccions sanitàries no han permès desenvolupar algunes de les activitats que es programen cada any com la mostra gastronòmica, les demostracions d’art floral o el concert de la Cobla de Sant Jordi, però es mantenen visites guiades al roserar (amb aforament limitat) i les votacions de la Rosa Ciutadana.

Per motius de seguretat i per evitar aglomeracions i mantenir les distàncies de seguretat, cal inscriure’s prèviament aquí per accedir al roserar. Es faran torns de dues hores, des de les 10.00 fins a les 20.00 hores. A cada torn l’aforament màxim és de 500 persones. L’entrada al roserar només serà possible per l’accés de l’avinguda Diagonal, 712.

Un concurs de prestigi internacional

Aquest certamen se celebra cada any coincidint amb la primera floració de les roses i assenyala, segons el criteri d’un jurat internacional de prestigi, les millors noves creacions de la mà dels cultivadors de roses d’arreu del món. Totes les varietats a concurs han estat creades per roseristes a partir d’encreuaments de varietats ja existents. Són inèdites i no han estat mai comercialitzades. Per a obtenir una nova varietat de rosa, els roseristes necessiten uns deu anys de feina, abans de poder presentar-la a concurs o comercialitzar-la.

El concurs barceloní forma part del circuït internacional que cada any premia els millors nous exemplars cultivats pels obtentors de noves varietats de roses d’arreu del món, i situa Barcelona com a ciutat referent d’aquest sector.

L’edició d’enguany compta amb la participació de 29 obtentors de 9 països, que han presentat un total de 87 varietats de roses noves a concurs: 23 Híbrides de Te-Grandiflora, 38 Floribundes- Multiflora, 11 Paisatgistes-Arbustives, 3 Miniatura i 4 Entapissants i 6 Enfiladisses. Els països participants aquest any són: Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, EEUU, Espanya, França, Itàlia, Japó i Països Baixos.

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria Oficial (concedida pel Jurat expert Internacional i la Comissió Permanent), i el premi de la Rosa Ciutadana que vota la ciutadania.

La Comissió Permanent està formada per tècnics i experts locals. Fa una valoració oficial des de la tardor fins al mes de maig, seguint minuciosament l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

El Jurat internacional encarregat de la selecció de les millors roses està integrat per 80 experts del món roserista, afeccionats i professionals rellevants del món de la creativitat i de l’art nacionals i estrangers, 7 dels quals formen part de la Comissió Permanent. Els membres del Jurat són dels següents països: Bèlgica, Països Baixos, França, Espanya, Suïssa, Regne Unit, Uruguai, Argentina, Corea del Sud, Austràlia.

Rosa Ciutadana

Enguany és la 11a edició de la Rosa Ciutadana. Tothom que visiti el roserar del Parc Cervantes, podrà participar en la votació popular que premiarà la millor rosa en la categoria Rosa Ciutadana 2021.

Participar-hi és molt senzill: només cal observar bé les varietats concursants, i valorar els detalls que més cridin l’atenció, com el perfum, la mida, el color, el vigor… Triar la rosa preferida i votar a través del següent enllaç. 

Les persones que no puguin anar al Roserar també poden votar la Rosa Ciutadana consultant el catàleg de fotografies disponible al web: barcelona.cat/concursroses

El Roserar del Parc Cervantes

El Roserar del Parc de Cervantes és un jardí de 4 hectàrees i prop de 10.000 rosers de 2.000 espècies i varietats diferents. Creat el 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim M. Casamor, i posteriorment remodelat per tal de realçar-ne els valors botànics, estètics i pedagògics. Aquest jardí mostra la història dels rosers a través d’un recorregut principal o eix botànic amb rosers silvestres agrupats segons l’origen geogràfic. A banda i banda es disposen els híbrids, l’origen dels quals són els rosers silvestres. Hi trobem espècies representatives de la història i varietats modernes, col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos i rosers de fragàncies intenses.

L’any 2.009 el Roserar del Parc Cervantes va rebre el prestigiós Garden Award Excellence, atorgat per la World Federation of Rose Societies per la seva bellesa, història i valor educatiu.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que enguany celebra la 21a edició, es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i la projecció del Roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat. Al Roserar, a més de la col·lecció permanent, es poden conèixer les noves varietats de rosers presentades a Concurs i, en el Jardí del Palmarès, les guanyadores d’edicions anteriors.

Per a més informació