- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Barcelona presenta “Bressols pel Clima”, l’estratègia de les escoles bressol municipals per a la justícia climàtica
Barcelona presenta “Bressols pel Clima”, l’estratègia de les escoles bressol municipals per a la justícia climàtica
01/02/2023 - 18:32 h
La comunitat educativa de les 103 escoles bressol municipals de la ciutat i l’Ajuntament de Barcelona han presentat avui (1 de febrer de 2023), en un acte a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de la ciutat, una estratègia comuna per afrontar la crisi climàtica: “Bressols pel Clima”. Aquesta estratègia és un full de ruta que concreta un total de 47 actuacions que aborden l’emergència climàtica des de sis eixos diferents: naturalització d’espais, transició energètica, confort tèrmic, gestió de residus, alimentació sostenible, i educació ambiental.
La comunitat educativa de les escoles bressol municipals – més de 25.000 persones entre infants, famílies i educadores – se suma així al Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica, que Barcelona va dissenyar a partir de la declaració d’emergència climàtica del 15 de gener de 2020. Les bressols municipals es comprometen així a impulsar transformacions cap a una ciutat més verda, més sostenible i climàticament més justa amb l’horitzó 2030.
I ho fan posant una atenció molt especial a la petita infància, que és un dels col·lectius més vulnerables davant d’aquesta crisi climàtica perquè pateix l’emergència climàtica en el present, però a més a més, és el grup d’edat que més sofrirà i de la manera més injusta les conseqüències de la crisi climàtica en el futur, sense haver-ne tingut cap responsabilitat.
Per aquest motiu les escoles bressol municipals, que fins ara havien actuat de manera aïllada, han decidit coordinar tota una estratègica conjunta i sistematitzar tot un seguit d’accions i bones pràctiques per plantar cara amb més contundència a l’emergència climàtica.
Natura, energia, temperatura, residus, alimentació, i educació
Lles accions que desplega l’estratègia “Bressols pel Clima” es distribueixen en sis eixos:
- Patis verds i oberts, i cobertes verdes:
Les escoles bressol tenen espais verds propis que poden esdevenir elements vertebradors i connectors del verd urbà existent. Aquest eix preveu renaturalitzar els patis de les escoles bressol plantant-hi arbres i altres plantes, i obrir-los al conjunt de la ciutadania, consolidant així el programa “Patis oberts al barri”. A més, s’habilitarà un nou servei itinerant de jardineria, amb empreses d’economia social i solidària per garantir la cura del verd durant tot l’any, complementant el que ja fan les comunitats educatives de les bressol.
També preveu explorar el camp de les cobertes verdes. Actualment no hi ha cap bressol municipal amb coberta verda. Amb tot, s’han identificat cobertes que es podrien naturalitzar, com la de la futura EBM Pere Calafell, que obrirà el pròxim curs 2023-2024, i que ara es troba en construcció.
- Transició energètica amb bressols consumidores i generadores d’energia renovable:
Actualment, algunes de les escoles bressol municipals ja disposen instal·lacions d’energia renovable o bé tenen contracte amb l’empresa pública Barcelona Energia. En concret, existeixen 58 instal·lacions solars tèrmiques, 4 bressols amb plaques fotovoltaiques, i 83 escoles bressol tenen contracte amb l’empresa pública Barcelona Energia. Ara bé, les actuacions en aquest àmbit preveuen incrementar progressivament les instal·lacions de generació d’energia renovable als equipaments de les bressols, i alhora impulsar la creació de comunitats energètiques a les escoles bressol prioritzant els edificis compartits amb l’IMHAB. En aquests moments ja s’està treballant per crear-ne en les bressols que obriran properament als barris de Trinitat Nova, Sant Andreu i La Marina del Prat Vermell.
- Confort tèrmic i refugis climàtics:
Avui en dia cap escola bressol municipal forma part de la xarxa de refugis climàtics de la ciutat. Però l’estratègia “Bressols pel Clima” estudiarà quines escoles, i quins dels seus patis, podrien incorporar-se a aquesta xarxa tenint en compte la idoneïtat geogràfica i per a la infància. Està previst que l’estiu vinent s’incorporin a la xarxa de refugis climàtics els primers cinc patis de bressol. Aquest eix també aborda la qüestió del confort tèrmic de les escoles i la necessitat de fer un bon manteniment dels equips de climatització, i si cal, millorar l’eficiència energètica dels equipaments educatius.
- Reducció, reutilització i reciclatge:
4 de cada 10 bressols participen o organitzen algun tipus de mercat d’intercanvi de roba, joguines i utensilis diversos de criança; una iniciativa que contribueix a la reducció del consum i que té un fort component didàctic relacionat amb la reutilització i la reducció de residus. L’estratègia “Bressols pel Clima” vol estendre i sistematitzar aquestes experiències existents.
- Alimentació. Menjar sostenible i saludable:
La xarxa de bressol vol consolidar la seva aposta pels aliments de proximitat i ecològics que actualment ja està en un 90% dels productes dels menús. En aquest eix les actuacions previstes estan orientades a millorar alguns aspectes com incrementar la presència de proteïnes vegetals en els menús, oferir a les famílies recomanacions sobre menús sostenibles, evitar el malbaratament alimentari, o establir relació directa amb els compostadors del barri per fer arribar les restes de menjar per generar compost. També es treballarà per reduir el malbaratament alimentari, seguint les indicacions tècniques de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
- Educació. Sensibilització ambiental i hàbits:
Actualment 27 escoles bressol municipals formen part de la xarxa Escoles + Sostenibles i Compromís per la justícia climàtica. L’objectiu de l’estratègia “Bressols pel Clima” és incorporar totes les bressols a aquesta xarxa amb accions concretes dins dels seus projectes educatius. També es dissenyaran formacions climàtiques i ambientals adreçades als equips educatius i les direccions de les escoles i es garantirà que totes les bressols tinguin pàrquings de bicicletes grans i petites, i de patinets, per facilitar l’ús per part de les famílies.
L’acte de presentació de “Bressols pel Clima” al Conservatori ha comptat amb la presència del regidor d’Educació, Pau González, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia; acompanyats de la Comissionada d’Educació Maria Truñó. També hi han participat el periodista i meteoròleg Francesc Mauri; personal tècnic de l’IMEB i professionals de les escoles bressol municipals. La presentació s’ha pogut seguir en directe a través de Youtube i Twitter.
Més informació
- Document sencer estratègia "Bressols pel Clima" - versió en català
- Document sencer estratègia "Bressols pel Clima" - versió en castellà
- Document sencer estratègia "Bressols pel Clima" - versió en anglès
- Vídeo resum de l'estratègia "Bressols pel Clima"
- Vídeo sencer de l'estratègia "Bressols pel Clima"
- Nota de premsa de l'estratègia "Bressols pel Clima"
- Reflexió artística de l'estratègia "Bressols pel Clima"
- Resum executiu de l'estratègia "Bressols pel Clima"