- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / El Porta a Porta es desplegarà a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni i arribarà a més de 39.000 llars
El Porta a Porta es desplegarà a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni i arribarà a més de 39.000 llars
21/12/2020 - 10:20 h
El sistema Porta a Porta té com a objectiu el residu zero, menys generació i millor reciclatge. A la zona de Sarrià Vell, on el sistema funciona des de fa gairebé tres anys, s’ha passat d’un índex de recollida selectiva del 37,7% fins al 60%
El sistema de recollida de Porta a Porta s’estén a tres barris més de la ciutat, durant el 2021 i 2022 s’anirà desplegant a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni. D’aquesta manera Barcelona encapçalarà un canvi de model de recollida de residus eficient i efectiu amb prop de 100.000 habitants (gairebé 40.000 llars) amb recollida porta a porta, un salt d’escala en l’aposta per l’economia circular i amb l’objectiu del residu zero. La recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus separats davant la porta de casa seguint un calendari preestablert per a cada fracció.
Hem de tenir en compte que aquests nous mètodes en la gestió dels residus que els transformen en recursos, són indispensables per afavorir les dinàmiques de l’economia circular i suposen una solució davant del dèficit de matèria primera, un problema que afecta a gran part dels països desenvolupats. Per altra banda, la recollida selectiva és més econòmica i redueix la despesa; actualment a Barcelona la recollida té un cost de 191 euros per llar i any globalment i es calcula que si la recollida selectiva es situés al 90%, la despesa baixaria als 127 euros per any i llar.
Objectiu: més reciclatge, menys generació de residu
Hi ha un gran consens entre les administracions que els sistemes de recollida de residus individualitzats milloren de forma notable l’índex de recollida selectiva. Sistemes com el porta a porta, que des del 2018 ja està implementat a la zona de Sarrià Vell, l’ús de contenidors intel·ligents o la introducció de sistemes de fiscalitat progressiva.
L’any 2018 es va iniciar el Porta a Porta a Sarrià Vell i en gairebé 3 anys s’ha passat d’un índex de recollida selectiva del 37,7% al 60% actualment en aquesta zona. Els sistema porta a porta, a més, incorpora millores notables en el benestar de la ciutadania i el territori com per exemple la retirada de contenidors al carrer, la disminució de la contaminació atmosfèrica i el soroll i la coresponsabilitat en la gestió de residus.
La implementació d’aquest sistema de recollida porta a porta necessita un gran consens i un alt grau de corresponsabilització del veïnat, és per aquest motiu, que el desplegament del porta a porta a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni s’ha fet després d’un ampli procés informatiu i participatiu a cada barri per tal de desenvolupar el projecte i fer-ne el seguiment.
El desplegament del porta a porta
El primer barri que desplegarà el porta a porta és Sant Andreu. La implementació del nou sistema es farà en dues fases. Una primera, en 5.857 habitatges, s’iniciarà a finals de maig, i la segona, a 5.745 habitatges més, es posarà en marxa a mitjans d’octubre, en total arribarà a 27.845 veïns i veïnes de Sant Andreu.
El porta a porta a Horta s’iniciarà durant la tardor de 2021 i es preveu molt similar al de Sant Andreu, amb recollida de totes les fraccions, excepte el vidre, que en aquest cas es recollirà en contenidor mòbil de carrer un dia a la setmana. En total s’arribarà a 23.064 habitants de 9.610 llars i a 639 activitats econòmiques. Finalment, a inicis de 2022 començarà el desplegament al barri de Sant Antoni, en el que es farà recollida porta a porta de rebuig i envasos en bossa, de paper i cartró en bujol i de vidre i orgànica mitjançant contenidor de carrer.