- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / La sequera, l’estalvi d’aigua i la descarbonització, eixos destacats del curs de les Escoles + Sostenibles
La sequera, l’estalvi d’aigua i la descarbonització, eixos destacats del curs de les Escoles + Sostenibles
17/11/2023 - 14:03 h
L’acte de benvinguda del nou curs és l’espai de reconeixement del compromís que adquireix el món educatiu amb els reptes de ciutat en matèria de medi ambient, sostenibilitat i canvi climàtic.
El programa Escoles + Sostenibles, que enguany arriba a la 23a edició, ha iniciat avui el curs escolar 2023-2024 amb l’acte d’inici que es realitza cada any al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.
Un total de 381 centres educatius de la ciutat formen part del programa, que implica de forma activa l’alumnat en la millora de la sostenibilitat del centre amb projectes sobre emergència climàtica, alimentació sostenible, biodiversitat, horts ecològics, compostatge, mobilitat sostenible, qualitat de l’aire i acústica, consum responsable, estalvi d’aigua i energia, entre d’altres.
Enguany 14 centres s’uneixen a les Escoles + Sostenibles i 35 inicien o renoven un projecte trienal. Al llarg dels 23 anys de recorregut, 510 centres educatius han participat, el que representa més d’un 70% dels centres de la ciutat.
Aquest curs un dels eixos temàtics és la sequera i l’estalvi d’aigua i també ho és la descarbonització com a eina per reduir els gasos amb efecte d’hivernacle, reptes que també s’ha fixat la Xarxa Barcelona + Sostenible com a objectiu comú amb diferents agents de la ciutat, a més dels centres educatius.
Marta Villanueva, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, ha destacat que la lluita contra el canvi climàtic s’ha de fer des de la ciutat i també des de les escoles. A més, s’ha adreçat als infants per reconèixer el seu compromís i dedicació.
Curs escolar 2023-2024
Per primera vegada, s’incorpora al programa la iniciativa “Renova la teva roba, a l’escola”, que vol afavorir espais d’intercanvi al centres educatius per donar usos a la roba com a eina per disminuir residus. També es vol donar un impuls a l’estratègia “Bressols pel Clima” amb nous recursos i formació adreçats a les Escoles Bressol Municipals.
Els centres que participen en el programa desenvolupen un projecte de transformació per millorar la sostenibilitat a l’escola i el seu entorn amb la participació directa de l’alumnat i l’equip docent, des de la diagnosi i l’exploració de problemes fins a l’elaboració de propostes de millora, execució d’accions concretes i avaluació del que s’ha fet. En aquest marc, l’any passat es van realitzar 63 sessions formatives amb més d’un miler de participants.
Les Escoles + Sostenibles formen part de la Xarxa Barcelona + Sostenible, que agrupa 2.000 organitzacions, empreses, entitats, comerços i ciutadania amb la voluntat d’estendre la cultura de sostenibilitat a la ciutat.