- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / La transformació energètica i els Fons Next Generation protagonitzen la jornada tècnica de REhabilita
La transformació energètica i els Fons Next Generation protagonitzen la jornada tècnica de REhabilita
18/01/2023 - 15:21 h
Enfrontar-se a la crisi climàtica i al preu de l’energia és una prioritat planetària. I la solució passa, en part, per impulsar la rehabilitació energètica dels edificis. Al voltant d’aquest marc, el pròxim 24 de gener tindrà lloc una nova edició de REhabilita, iniciativa impulsada pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) que compta amb un comitè estratègic format, entre altres representants, per l’Ajuntament de Barcelona.
Des del 2014, REhabilita s’ha consolidat com la cita anual de la rehabilitació per al sector de la construcció. Un punt de trobada que busca sensibilitzar la ciutadania de la importància de la rehabilitació, transferir coneixement entre professionals i transformar el sector.
La jornada tècnica d’enguany, que estarà conduïda per la periodista Elisenda Camps, constarà de quatre blocs, on es tractaran diversos temes com el dia a dia de les oficines locals d’habitatge i de rehabilitació i les accions territorials innovadores enfocades a la transició energètica. En paral·lel, també hi haurà una mostra d’exemples reals d’edificis que han estat rehabilitats energèticament, i que serviran per analitzar com s’ha dut a terme el procés, quins obstacles s’han trobat, entre altres punts d’interès.
La jornada del dimarts 24 de gener es desenvoluparà de 9:30h del matí a 17:30h de la tarda, i se celebrarà amb un doble format en línia i presencial. Per a aquest últim, en què les places seran limitades, tindrà lloc a l’Auditori Espai Francesca Bonnemaison (C. Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona). Per a ambdós formats es requereix inscripció prèvia.
Els fons Next Generation com a trampolí
L’edició d’enguany busca ressaltar el valor de la rehabilitació posant el focus en els fons Next Generation, impulsats per la Unió Europea. Entre altres eixos, els fons busquen afavorir la reducció del consum d’energia als edificis. I, per a això, subvencionen aquelles actuacions que pretenen reduir tant la demanda d’energia primària no renovable com el consum energètic, com les que es duen a terme des de l’Ajuntament de Barcelona.
En aquest sentit, els Fons Next Generation són una immillorable ocasió per assolir les directrius europees en aquest àmbit, a més de representar una gran oportunitat econòmica i de creixement professional per a tots els agents implicats. Un context favorable que, malgrat tot, també té certs obstacles per superar, com el desconeixement dels avantatges per part dels propietaris i de la mateixa ciutadania, així com l’abast dels ajuts i la complexitat dels tràmits administratius. Reptes que, precisament, es posaran sobre la taula en aquesta jornada tècnica per tal de trobar-ne solucions i respostes.
L’Ajuntament de Barcelona està duent a terme importants esforços per oferir als seus ciutadans diferents ajuts enfocats a millorar els seus habitatges. I és que rehabilitar no consisteix només a mantenir i conservar adequadament el teixit urbà i arquitectònic: rehabilitar permet també millorar l’eficiència i la qualitat de vida de les persones i regenerar la imatge, la convivència i la cohesió social dels barris, pobles i ciutats, facilitant la generació de llocs de treball de proximitat i l’accés a un habitatge digne.