- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Posem “Mans al verd” entre tots i totes
Posem “Mans al verd” entre tots i totes
20/12/2021 - 15:17 h
El programa “Mans al verd” aposta per un model de gestió col·laborativa perquè la ciutadania, entitats i empreses s’impliquin activament en la cura d’espais verds de la ciutat, com els horts urbans o els escocells. La iniciativa s’emmarca en el pla Natura (2021-2030), que vol incrementar el verd i la biodiversitat i impulsa projectes en col·laboració amb la ciutadania, les entitats i les empreses de la ciutat.
Amb un model de gestió col·laborativa, “Mans al verd” afavoreix la corresponsabilitat en la promoció i cura dels espais verds urbans i ofereix propostes concretes perquè tots els agents de la ciutat hi puguin tenir un paper actiu.
“Mans al verd” s’emmarca en el pla Natura (2021-2030), el full de ruta que guiarà les polítiques del verd a la ciutat durant els pròxims deu anys i que té tres eixos estratègics:
- Aconseguir més verd i biodiversitat
- Conservar i millorar el verd i la biodiversitat
- Treballar el verd de la ciutat amb i per a la ciutadania.
La gestió participativa del verd urbà es desenvolupa a través de diverses accions:
- Cessió d’espais municipals a les entitats i a la ciutadania
- Cogestió d’espais públics
- Impuls dels espais verds de propietat privada
- Foment del treball en xarxa entre els diversos agents del territori
- Participació en activitats i projectes per a la cura del verd i la biodiversitat de la ciutat
- Formació en jardineria, biodiversitat i agroecologia
Alguns dels projectes que ja estan en marxa són els següents:
- La xarxa d’horts urbans de Barcelona: adreçada a persones de més de 65 anys i basada en els principis de l’agricultura ecològica.
- El programa “Cuida l’escocell” per plantar en aquests espais no pavimentats al voltant de les soques dels arbres de la ciutat.
- El Centre de Formació del Laberint d’Horta, en què s’ofereix formació presencial i en línia en jardineria, agricultura i biodiversitat.
El verd urbà és biodiversitat botànica i constitueix un suport per a la biodiversitat animal. La biodiversitat urbana aporta beneficis ambientals i socials que milloren la qualitat de vida i el benestar a les ciutats.
Actualment, el Govern municipal promou una nova cultura del manteniment del verd, aposta per la sostenibilitat i la reducció de l’ús de tractaments químics, promou la creació d’horts i jardins als balcons i terrasses de la ciutat i fomenta projectes d’agricultura urbana per potenciar la biodiversitat i incidir sobre el model agroalimentari i de consum.
Més informació al web de “Mans al verd”.