Culturopolis, les jornades internacionals sobre els drets culturals, amb participació de l'ESS

09/11/2022 - 10:21 h

L’Ajuntament de Barcelona organitza les jornades CULTOROPOLIS, per reflexionar i debatre la seva concreció i impuls dels drets culturals. Tindran lloc del 16 al 19 de novembre, amb la participació de ponents i experiències d’arreu del món. CULTUROPOLIS és un esdeveniment coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i Culture Action Europe, amb la col·laboració de CGLU-Ciutats i Governs Locals Units.

L’Ajuntament de Barcelona organitza les jornades Cultoropolis, per reflexionar i debatre la seva concreció i impuls dels drets culturals.  Tindran lloc del 16 al 19 de novembre, amb la participació de ponents i experiències d’arreu del món. Culturopolis és un esdeveniment coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i Culture Action Europe, amb la col·laboració de CGLU-Ciutats i Governs Locals Units.

Part important de les organitzacions participants i de les promotores formen part de l’Economia Social i Solidària (ESS) de la ciutat. Així, part de les jornades se celebren a Paral·lel 62, el nou espai musical i artístic barceloní gestionat pel cooperativisme cultural. Entre les ponents referents, destaca Rocío Nogales, Directora de la xarxa internacional de recerca EMES especialitzada en innovació socioeconòmica com l’ESS.

Els quatre eixos de treball de les jornades (Treballs i sostenibilitat cultural; Diversitats; Participació i comunitats; Entorns digitals) coincideixen amb bona part dels reptes i línies fonamentals de l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 Obre en una finestra nova (Estratègia #ESSBCN2030). Aquesta estratègia situa la cultura, i el seu exercici, com un dels sectors estratègics per resoldre els principals problemes i necessitats que tenim com a ciutat i societat.

Així, a CULTUROPOLIS es debatrà:

  • El marc dels drets culturals inclou, també, el dret a treballar en condicions dignes en el sector cultural; reconèixer i fer valer tots els treballs necessaris per a la cultura, no només els més visibles, fent una aproximació des d’una perspectiva interseccional a les desigualtats que es reprodueixen en el treball cultural; i garantir la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de l’acció cultural.
  • El dret a participar en la vida cultural de la ciutat ha de considerar l’exercici dels drets culturals de manera col·lectiva, analitzant les oportunitats i els reptes de viure la cultura en comunitat.

Sobre les jornades

La sessió inaugural, el 16 de novembre a les 18.00 h, al Paral·lel 62, comptarà amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la Relatora Especial de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, Alexandra Xanthaki.

A més, les jornades tindran 40 ponents generals, 55 ponents al congrés acadèmic, i més de 600 participants inscrits, tant locals com internacionals, de llocs tan diversos com Xile, Colòmbia, Jamaica, Marroc o Zimbabwe. Les activitats de CULTUROPOLIS es reparteixen en:

  • 7 taules de debat
  • 11 taules de ponències i debats acadèmics
  • 4 blocs de presentació de projectes
  • 36 projectes de bones pràctiques internacionals
  • 12 espectacles i activitats culturals
  • 5 tallers participatius

El dissabte 19 de novembre, la programació de CULTUROPOLIS sortirà al carrer amb una festa pels drets culturals que prendrà l’avinguda durant el matí de dissabte amb diverses activitats per a tots els públics.

FESTA AL CARRER PELS DRETS CULTURALS

Les activitats de Culturopolis tindran lloc a dos espais situats a l’avinguda Paral·lel de Barcelona: les sales Paral·lel 62 i El Molino.

Ubicar CULTUROPOLIS al Paral·lel respon a la voluntat de donar centralitat a la reflexió i la pràctica dels drets culturals, fent honor a la història d’aquest carrer emblemàtic que ha estat referent de la cultura i l’oci de la ciutat des de finals del segle XIX. L’avinguda del Paral·lel és, a més, un punt de trobada i cruïlla entre barris, el Poble Sec, el Raval i Sant Antoni. CULTUROPOLIS recull la història del Paral·lel com a referent cultural, per recuperar-la i reformular-la.

Com a final de les jornades, el dissabte 19 de novembre, la programació de Culturopolis sortirà al carrer per celebrar i exercir els drets culturals amb tota la ciutadania de Barcelona. Aquesta festa al carrer pels drets culturals prendrà l’avinguda durant el matí de dissabte. Ho farà amb diverses activitats com un programa de televisió comunitària en directe, una zona de jocs amb materials reciclats, diversos espectacles de dansa participativa per a tots els públics o un radioshow de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona amb Marc Giró i Flavita Banana. La festa ciutadana també prendrà el carrer amb una cercavila popular per celebrar el 10è aniversari del Centre Cívic Albareda i amb els concerts de Rumba All Stars, a les 13.15 h, i la Sra. Tomasa, a les 14.00 h.