Comença un nou cicle d’activitats de l’Espai Consum Responsable amb noves xerrades i tallers per a fer més fàcil la inclusió del consum responsable al dia a dia. En aquest cas, les activitats giren entorn l’accés segur i responsable al crèdit, l’alimentació sostenible i la inclusió dels 9 principis del Consum Responsable en els diferents àmbits que sostenen la vida.
La primera xerrada, coorganitzada amb l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), ens explicarà els drets com a consumidors en el cas dels crèdits. A més, tindrem l’oportunitat de conèixer les alternatives des de les finances ètiques i de l’economia social i solidària.
Aquest cicle també tindrà activitats vinculades a la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, amb una especial atenció al consum responsable de peix. Les dues activitats virtuals permetran conèixer els aspectes bàsics del consum de peix, l’impacte a l’ecosistema i les opcions al nostre abast per omplir el cistell de forma sostenible i responsable ecològica i socialment.
Activitats del cicle de març d’Espai Consum Responsable
Xerrada “Els teus Drets i alternatives ètiques als Crèdits de Consum”
10 de març, 17.00- 18.30 hores.
La crisis econòmica s’accentua donada la impossibilitat de moltes persones d’accedir al mercat laboral. Amb la reducció d’ingressos, la demanda de crèdits de consum ha estat una alternativa temptadora per a poder assumir les despeses. Aquesta manera de comprar, que es basa el pagament a terminis amb condicions establertes per les empreses (de crèdit o entitats bancàries), no està exempt de conflictes i és habitual, per part de les persones consumidores, signar els contractes sense informar-se suficientment de les condicions.
Una de les mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la covid-19, és la moratòria en el pagament dels crèdits al consum en el cas de les persones que pateixen dificultats extraordinàries per fer-ne front, així com dels seus avaladors.
Sabem quins són els nostres drets? Què hem de saber? Hi ha alternatives ètiques?
Abordarem els Drets i alternatives financeres vinculades als préstecs de consum de la mà de l’Agència Catalana de Consum, presentarem el Servei de Consultes sobre Productes Financers de l’OMIC, coneixerem el I Baròmetre de Préstecs al Consum realitzat per l’associació ASUFIN i coneixerem els beneficis de la banca ètica amb FETS.
Coorganitzat amb l’OMIC
Amb la col·laboració: Agència Catalana de Consum, Asufin, FETS Finances ètiques i solidàries.
Places limitades, inscripcions al formulari.
Xerrada “Consum responsable de peix”.
17 de març, 17.30 a 19.00 h
Què és el peix de proximitat? Què és el peix de temporada? Com reconeixem la procedència del peix? Quins són els circuits de pesca tradicionals i més sostenibles? Quins són els circuits de la comercialització del peix? Què són les cistelles de peix de proximitat? En aquesta xerrada de 45 minuts respondrem aquestes preguntes de forma dinàmica i entenedora. A continuació, manipularem el contingut d’una cistella fresca de peix de temporada i proximitat i el compararem amb espècies de no proximitat.
Lloc: Activitat online, la plataforma virtual s’especifica en el moment de la inscripció.
Amb: Cooperativa La Platjeta.
Places limitades, inscripcions al formulari.
Xerrada-Acte Subhasta de peix
25 de març, 17.30 a 19.15 h
Com afecten les nostres decisions de consum l’ecosistema marí? Atreveix-te a descobrir la gran varietat d’espècies que existeixen, com es pesquen i quina importància té la teva compra en la conservació del medi marí. Simularem una subhasta tradicional de peix i, a través d’un joc, aprendrem a fer una compra més responsable, considerant aspectes com la procedència del peix, la temporada en què ens trobem o l’art de pesca usat.
Amb: La Fàbrica del Sol, Centre de la platja i Virot Natura.
Lloc: Online, es facilitarà l’enllaç en el moment de l’activitat (amb possibilitat de canviar a presencial segons les restriccions marcades pel PROCICAT).
Places limitades, inscripcions a l’enllaç.