El Centre Esportiu de la Guàrdia Urbana (CEGUB) duu a terme aquesta iniciativa des de l’any 2008. La idea és donar a conèixer la fragilitat del nostre litoral i sensibilitzar la ciutadania des d’una vessant educativa i lúdica. L’acció s’emmarca també en els objectius de desenvolupament sostenible vinculats a l’Agenda 2030.
Ahir i aquest matí ha tingut lloc la 13a Neteja del Fons Marí del Litoral de Barcelona, una iniciativa organitzada per la secció de submarinisme del Club Esportiu de la Guàrdia Urbana.
En aquesta ocasió, quaranta voluntaris i voluntàries, tant del CEGUB com del Centre de Busseig Vanas Dive (col·laborador principal), han netejat quatre espigons de les platges de Sant Martí. Trenta dels voluntaris han estat submarinistes, i deu guàrdies més han donat suport des d’una embarcació i un quad de la Unitat de Platges del cos i diverses planxes de rem.
S’han netejat tant les roques de la superfície dels espigons, amb pinces d’un metre, com la part submergida, on s’acumulen residus no orgànics com embalatges i envasos de plàstic, vidres o llaunes.
Els submarinistes netegen el fons marí agafant amb les mans tota la brutícia que troben: deixalles llençades a l’aigua des dels espigons, la platja o vaixells propers, així com objectes que arriben al mar a causa de fenòmens meteorològics o per les sortides pluvials que hi ha al litoral.
En cada immersió s’agrupen, es classifiquen, es compten i es pesen les deixalles obtingudes, que es porten finalment al Punt Verd del Fòrum. El resultat ha estat d’aproximadament 600 quilos de deixalles, amb residus com fils de niló, tovalloletes, envasos de plàstic de tot tipus, bosses, llaunes, ampolles de vidre, etc.
Es preveu fer-ne una segona edició a les platges de Ciutat Vella al final de la temporada de platges, al mes de setembre.