Doteu de sistemes de tancament segur tots els accessos a l’establiment, inclosos els del magatzem, patis, escales i finestres. Aquests sistemes han de poder permetre l’evacuació de les persones en cas d’emergència.
Instal·leu un sistema d'alarma visible des de l’exterior i connectat a una centraleta de vigilància en concert amb la policia.
Feu visibles tots els elements de protecció de què disposa l’establiment: alarmes, caixes de seguretat, extintors i mànegues.
Considereu el reforç d’espais comuns (vestíbuls, escales, etc) o elements de separació (portes i envans) si el local està situat en contigüitat amb altres edificis.
Si el tipus de negoci ho permet és aconsellable instal·lar un sistema de timbre i control a l’obertura de la porta d’accés, ja es tracti d’un passador o de sistemes d’activació remota.
És recomanable instal·lar un polsador d’alarma silenciosa.
Instal·leu sistemes d’intercomunicació (telèfons, intèrfons, walkietalkies, etc) entre les diferents zones de l’establiment.
Valoreu la conveniència d’instal·lar sistemes que permetin visionar tots els racons de l’establiment (miralls, càmeres, etc), ja que a més de facilitar la vigilància, són dissuasius.
Pengeu el plànol del recorregut d’evacuació del pla d’emergència, ja que en cas de necessitat facilitarà les operacions tant dels bombers com de la policia.
Operativa diària
Assegureu-vos que no resta ningú dins l’establiment abans de tancar. Recordeu-vos de connectar els sistemes d’alarma.
Mantingueu encès algun llum de façana durant les hores que l’establiment roman tancat. Dissuadirà la manipulació de panys i persianes.
Establiu codis de comunicació entre el personal de manera que en cas de qualsevol mena d’incident us pugueu comunicar sense alarmar als clients.
Doteu de sistemes de protecció mecànics o electrònics els articles exposats a la venda i mantingueu fora de l’abast del públic els de més valors.
Porteu un registre dels articles en exposició la botiga i dels que tingueu al magatzem. Us ajudarà a inventariar les pèrdues després d’un robatori.
No espereu a fer el recompte de caixa al darrer moment, abans de tancar. És millor que ho feu acompanyats i en un lloc apartat de la vista del públic.
Fixeu un límit màxim de diners a la caixa registradora i aneu retirant durant el dia les quantitats de diners que l’excedeixin, deixant-hi només els que necessiteu per canviar. Segons les característiques del comerç, valoreu la conveniència d’instal·lar caixes de seguretat amb obertura codificada i retardada en un lloc ben visible al públic, indicant que el personal de l’establiment no hi té accés.