Barcelona i Lió avancen en la millora de la seguretat urbana en el marc del projecte Secur’Cities

08/07/2022 - 15:06 h

Seguretat i prevenció. L’objectiu és garantir la seguretat en espais on tenen lloc esdeveniments o grans concentracions de persones.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Gerència de Seguretat i Prevenció, porta a terme, conjuntament amb l’Ajuntament de Lió, el projecte Secur’Cities amb l’objectiu principal de garantir la seguretat en espais on tenen lloc esdeveniments o grans concentracions de persones davant de possibles amenaces, principalment, atacs terroristes.

En el marc d’aquesta col·laboració, el 30 de juny una delegació tècnica de l’Ajuntament de Barcelona, encapçalada per la gerent de Seguretat i Prevenció del consistori, Maria Teresa Casado, i per representants de la Guàrdia Urbana i dels Bombers de Barcelona, va viatjar a Lió per intercanviar experiències que permetin protegir millor els espais públics. L’objectiu és posar en comú metodologies i bones pràctiques per donar resposta a algunes de les necessitats de millora de la prevenció i reacció davant d’incidents amb múltiples víctimes que es van detectar arran dels atemptats terroristes del 17 d’agost de 2017.

En concret, la delegació tècnica barcelonina va presentar un estudi sobre els espais vulnerables de la ciutat i les mesures que cal aplicar, així com tots els recursos i procediments de què disposa la Guàrdia Urbana per afrontar un possible atac terrorista.

El projecte europeu Secur’Cities té com a objectiu proposar un nou disseny del paisatge urbà per reduir la vulnerabilitat dels espais públics, oferir refugis en cas d’atacs de tiradors actius, impedir atropellaments massius amb vehicles i mitigar l’ona expansiva d’una explosió. D’aquesta manera, l’assegurament de l’espai públic facilitarà l’organització d’esdeveniments massius en obert i disposar d’un grau de protecció més alt davant de possibles atacs. Un altre dels pilars d’aquest projecte és la modernització i l’adaptació dels sistemes de videovigilància urbana a l’era digital amb la conversió dels sistemes analògics a digitals per dotar la ciutat d’un model innovador de seguretat.

Secur’Cities està finançat a través del fons Internal Security Fund Police (ISPF), creat per la Comissió Europea, que dona suport a les ciutats que reforcen la seguretat i reconeix el paper de les autoritats locals a l’hora de fer polítiques de prevenció i protecció davant de l’amenaça terrorista.