La Guàrdia Urbana participa en la jornada “‘Smart cities’ i seguretat”

31/03/2023 - 10:28 h

Seguretat i prevenció. El cos policial ha compartit diferents projectes sobre la tecnologia en la gestió de la seguretat i la convivència.

Es tracta d’una jornada organitzada pel Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Pública (FEPSU), que impulsa la creació d’espais de debat i l’intercanvi de bones pràctiques en xarxa per abordar els reptes de les ciutats en matèria de seguretat urbana.

Ahir, 30 de març, es va celebrar a Gandia la sessió interna de presentació de projectes Smart cities i seguretat”, amb l’objectiu de compartir experiències i establir sinergies per a la col·laboració davant els reptes i oportunitats que ofereix l’ús de noves tecnologies en la gestió de la seguretat i la convivència.

En concret, la Guàrdia Urbana va compartir els projectes següents:

  • Registradors de dades d’incidents (EDR). Un sistema de registre de dades que emmagatzema una sèrie de paràmetres de caràcter anònim quan els vehicles circulen. L’objectiu és investigar i reconstruir els sinistres viaris amb informació més precisa i exhaustiva.
  • Càmeres de reconeixement automàtic de plaques de matrícules. Un sistema capaç de detectar i reproduir digitalment els caràcters de la placa o matrícula de qualsevol tipus de vehicle a través de diverses captures d’imatges (fins a 40 captures per segon).
  • Ús de telèfons intel·ligents per part dels agents. Un membre del cos ha analitzat els avantatges que comporta la modernització dels sistemes de comunicació a través dels telèfons intel·ligents.

El Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Urbana, del qual forma part l’Ajuntament de Barcelona, és una associació de municipis per a la defensa i la promoció de polítiques públiques de prevenció i seguretat.

Promou la difusió d’experiències, projectes i polítiques públiques entre les ciutats membres a través de reunions, seminaris, sessions de treball i publicacions, i també intervé amb caràcter consultiu en la formulació de projectes vinculats a les polítiques públiques de prevenció i seguretat.

L’intercanvi d’experiències entre ciutats, com la jornada que va tenir lloc ahir, permet gestionar millor els diferents reptes d’innovació tecnològica a través de fórmules i experiències que han funcionat a les ciutats veïnes, alhora que es contribueix a la generació de coneixement col·laboratiu per a la gestió intel·ligent de les ciutats.

FEPSU és el representant a Espanya del Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS), una associació de la qual formen part al voltant de 250 ciutats i regions de 17 països.