La Guàrdia Urbana participa, juntament amb el cos dels Mossos d’Esquadra, en una jornada professional al Centre Municipal LGTBI amb l’objectiu de revisar el manual de formació europeu per a la gestió policial dels delictes d’odi. El manual es va publicar l’any 2017 i és un recurs valuós per a formadors policials, investigadors, gestors i qualsevol professional d’aquesta matèria en els països membres del Consell d’Europa.
L’objectiu de les jornades és revisar i actualitzar el manual perquè continuï sent rellevant i efectiu davant de l’augment que s’ha observat en els discursos i els crims d’odi contra les persones LGTBI. Se n’analitzarà l’eficàcia i s’identificaran els elements que calgui actualitzar o revisar, amb la col·laboració de persones expertes a escala internacional.
En les sessions s’analitzaran les estadístiques de delictes d’odi LGTBI-fòbics; els conceptes rellevants al voltant de la diversitat sexual, afectiva i de gènere; la perspectiva de no-discriminació i de protecció dels drets humans aplicada als delictes d’odi LGTBI-fòbics, i la investigació d’aquest tipus de crims o el treball amb organitzacions de la societat civil.
La participació de la Guàrdia Urbana en les sessions permetrà compartir les experiències dels seus formadors sobre delictes d’odi amb altres cossos policials i representants d’ONG LGBTI, i posar en comú, amb la resta de participants, propostes de millora en aquest àmbit.
La trobada ha estat coorganitzada entre el Consell d’Europa i Gaylespol, associació de policies LGTBI a escala nacional, i amb la European LGTBI Police Association (EGPA).
Compromís amb la defensa de la no-discriminació
L’any 2008, coincidint amb la celebració a Barcelona de la IV Conferència Europea de Policies Gais i Lesbianes, la Guàrdia Urbana va aprovar el primer protocol de l’Estat per lluitar contra les actituds discriminatòries i els delictes d’odi.
A més, es van dissenyar un pla formatiu específic per difondre el protocol al conjunt de l’organització i una formació especialitzada per a la Unitat d’Investigació, el Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) i els equips de la Policia de Barri, que són els referents de la ciutadania i les associacions amb el cos policial barceloní.
Des de llavors, els continguts del protocol són part de la formació troncal dels ensenyaments d’acollida del cos, i tots els i les agents han fet la formació permanent de vuit hores.
Gràcies a aquest treball formatiu intern, s’han incrementat la detecció de conductes discriminatòries i d’odi i la instrucció de diligències i denúncies en matèria de diversitat sexual. A més, amb l’Oficina per la No Discriminació i la Regidoria de Feminismes i LGTBI, s’ha avançat en la millora de l’atenció integral a les víctimes de discriminació a la ciutat.