Nou dispositiu per augmentar la seguretat passiva en la conducció

02/09/2024 - 15:26 h

Seguretat i prevenció. La campanya s’emmarca en l’Estratègia de seguretat viària 2030, amb l’horitzó de zero víctimes mortals l’any 2050.

La Guàrdia Urbana intensificarà durant aquesta setmana el control de les infraccions relacionades amb l’ús incorrecte o la no utilització dels elements de seguretat passiva, com els cinturons de seguretat i els cascs, tant de les persones conductores com de les acompanyants, així com dels sistemes de retenció infantil (SRI).

L’objectiu general de la campanya és reduir el nombre de víctimes i la gravetat de les
lesions. Les víctimes dels sinistres de trànsit són evitables, i es treballa per aconseguir l’objectiu de reduir un 50% el nombre de persones lesionades greus i mortes, tal com indica l’Estratègia de seguretat viària 2030, amb l’horitzó de zero víctimes mortals l’any 2050.

Pel que fa als cinturons de seguretat, es comprovarà l’ús que en fan la persona conductora i les persones acompanyants i es denunciaran els possibles incompliments amb la comprovació prèvia del funcionament correcte dels cinturons.

En relació amb les motocicletes i els ciclomotors, es denunciarà el fet de no utilitzar un casc homologat com a element de seguretat passiva o d’utilitzar-lo de manera incorrecta. A més, s’immobilitzaran els vehicles de les persones conductores que no l’utilitzin. Cal recordar que el responsable de l’ús del casc per part d’un passatger o passatgera sempre és la persona conductora.

En el cas dels sistemes de retenció infantil, es comprovarà que les persones menors d’edat amb alçada igual o inferior als 135 centímetres viatgin amb un sistema homologat d’acord amb la normativa vigent.

Finalment, es denunciaran les infraccions relacionades amb la documentació del conductor o la conductora i del vehicle.