Un any més, Montjuïc ha estat l’escenari on s’ha celebrat el canvi d’any a Barcelona. Amb gairebé mig miler de drons, l’espectacle de l’avinguda de la Reina Maria Cristina ha estat un cant a la vida i al valor dels recursos marins.
L’espectacle tracta sobre el desig d’any nou, un sentiment que s’expressa en forma d’esperança, de futur, de voler viure millor. Pirotècnia, llum i música simbolitzen l’imaginari de la ciutat i els desitjos de les persones que l’habiten, tot a partir d’imatges tan icòniques com el panot barceloní, el perfil de Barcelona, la trama de l’Eixample o el modernisme, però també amb referències a grans moments que ens portarà el 2024, com l’Any Tàpies o la Copa Amèrica. L’espectacle és, de fet, un homenatge a Barcelona i la seva relació amb el mar, en un any en el qual tant la capital catalana com el mar tindran protagonisme arreu del planeta.
L’espectacle ha estat a càrrec del Groupe F, dirigit per Christophe Berthonneau, un expert en pirotècnia que, des que treballa amb aquesta companyia, la barreja en els seus espectacles tant amb la dansa com amb les arts de carrer o els efectes especials.
La celebració
La festa va començar amb un xou abans de la mitjanit, durant el qual es va començar a viure la festa de la nit de Cap d’Any amb ambientació musical i lumínica a tota l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Una immensa bola de llum a 75 metres d’altura va presidir la celebració. Així, a partir de les 21.00 hores, la música va començar a preparar l’ambient i, a partir de les 23.00 hores, es va activar la bola de llum.
A partir de les 23.00 hores i fins a les 0.15 hores aproximadament, amb una escenografia monumental, es va poder veure un muntatge amb música, focs artificials i fins a 470 drons il·luminats que van omplir el cel de Montjuïc a 250 metres d’altura.
A la mitjanit, els drons van dibuixar al cel la forma del raïm, amb els dotze grans que s’han de menjar en cada campanada. Després dels quarts, dotze cops pirotècnics secs i de gran efecte van marcar les dotze campanades que van donar pas a l’any nou. I ja entrant en l’any 2024, la tecnologia, la llum i el foc van donar vida al xou Desig Barcelona, una festa ciutadana de pirotècnia, llum i música.
Aquest any, a causa de la situació de sequera, les Fonts de Montjuïc no es van poder afegir a la festa.