El suïcidi i les malalties mentals des de la perspectiva policial

27/03/2023 - 14:07 h

Seguretat i prevenció. La Guàrdia Urbana ha organitzat una jornada per abordar la prevenció i la intervenció en aquestes situacions.

La trobada, organitzada per la Guàrdia Urbana de Barcelona, anava dirigida a membres de policies locals de tot Catalunya.

La prevenció del suïcidi és una prioritat per a la Guàrdia Urbana, tant des de la perspectiva interna de protecció del col·lectiu professional com des de l’abordatge d’una realitat present a la societat.

En aquest sentit, el coneixement del problema i de les causes que té, la detecció de vulnerabilitats i la formació per a una interacció correcta en casos de temptatives de suïcidi són fonamentals per afrontar aquestes situacions des del vessant assistencial.

És per això que el cos policial barceloní ha organitzat la trobada d’aquest matí amb membres d’altres policies locals, per generar vincles de coneixement i explicar eines per detectar i afrontar aquests casos.

La jornada ha començat amb la intervenció d’Albert Batlle, tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, i ha continuat amb el testimoni d’una supervivent d’un intent de suïcidi, que ha compartit la seva experiència personal i ha apel·lat a l’empatia i la no estigmatització de les persones en situacions de vulnerabilitat.

Després, i durant gairebé cinc hores, ponents especialitzats d’alt nivell de l’àmbit policial, sanitari, preventiu i assistencial han participat, des d’una perspectiva transversal i comunitària, en diferents ponències i taules de debat:

Primera taula. La prevenció del suïcidi en l’àmbit policial

  • Presentació del projecte de la Guàrdia Urbana de Barcelona “Abordatge preventiu des de la perspectiva organitzacional. Què fem? Àmbit preventiu i àmbit formatiu”, a càrrec de l’intendent Joan Albert Bigorra, responsable organitzatiu del projecte.
  • Presentació del Protocol de prevenció del suïcidi de la Guàrdia Urbana de Barcelona, a càrrec de la Dra. Beatriu Almenar, del Departament de Prevenció de Riscos Laborals municipal.
  • Presentació de l’Estratègia municipal en la prevenció del suïcidi, a càrrec de Lídia Ametller, de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI.
  • Ponència sobre la detecció de vulnerabilitats en víctimes de violència de gènere i altres víctimes de violència intrafamiliar, a càrrec de la sotsinspectora Gemma M. Alfonso, responsable del Servei d’Atenció a la Víctima de la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana.

Segona taula. La intervenció operativa en temptatives de suïcidi

  • Ponència sobre la primera recepció d’informació al telèfon 112, a càrrec de David Ruiz, tècnic d’operacions del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 (CAT112).
  • Ponència sobre la intervenció operativa en temptatives de suïcidi, a càrrec de l’inspector Carlos Gil, cap de la Unitat de Crim Organitzat i negociador territorial de la Prefectura de Barcelona del Cos Nacional de Policia.
  • Ponència sobre la intervenció del cos de Bombers de Barcelona en temptatives de suïcidi, a càrrec de Sebastià Massagué, director del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament municipal.
  • Ponència sobre l’abordatge de la Guàrdia Urbana de Barcelona com a primers interventors en temptatives de suïcidi, a càrrec de l’intendent Josep Jordi Guerrero, cap de la Unitat de Reforç a les Emergències i la Proximitat del cos policial barceloní.

Tercera taula. Les malalties mentals i l’impacte que tenen en el servei policial

  • Ponència “Les malalties mentals, vulnerabilitats i abordatge”, a càrrec del Dr. Luís Miguel Martín, responsable de l’àrea comunitària i dels programes especials en salut mental de l’Hospital del Mar.
  • Ponència “Salut mental en menors: les temptatives de suïcidi en menors”, a càrrec del Dr. Francisco Villar, coordinador del Programa d’atenció a la conducta suïcida del menor de l’Hospital Sant Joan de Déu.
  • Ponència sobre l’impacte en el servei policial i abordatge des del model de proximitat, a càrrec de l’intendent major Benito Granados, intendent cap de la Divisió Territorial de la Guàrdia Urbana.
  • Ponència sobre l’abordatge del suïcidi des de la perspectiva assistencial, a càrrec de Juana Soriano, cap territorial d’emergències del Departament d’Urgències i Emergències Socials (CUESB).

Per acabar, les conclusions i la cloenda de l’acte han estat a càrrec de l’intendent major Pedro Velázquez, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

A la jornada hi han assistit al voltant de 230 persones, entre representants de més d’una cinquantena de policies locals de Catalunya, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Sistema d’Emergències Mèdiques, Bombers de Barcelona, CUESB, 112 i actors sanitaris.