La Guàrdia Urbana se suma al Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit

Seguretat i Prevenció. El tercer diumenge del mes de novembre es commemora el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit.

El cos de la Guàrdia Urbana dona tot el suport a les víctimes i als seus familiars i es reafirma en el compromís de reduir l’accidentalitat i d’aconseguir l’objectiu de zero víctimes durant l’any 2050.

Els reptes que plantegen la mobilitat i la seguretat viària són molt importants en l’àmbit urbà i comporten el compromís de tothom: els usuaris i usuàries, les persones responsables municipals i els professionals que treballen cada dia en la construcció, el manteniment i la vigilància del compliment de les normes de convivència per aconseguir un espai públic millor.

L’escenari quotidià de la mobilitat actual, a més, fa que el repte augmenti amb l’aparició de diversos ginys, noves formes de negoci que ofereixen serveis de mobilitat o l’ús massiu de dispositius mòbils. Ara més que mai, cal que tothom respecti les normes de trànsit, independentment del seu rol a la via pública.

Durant aquest any 2020, segons les dades d’accidents amb intervenció de la Guàrdia Urbana i fins al 8 de novembre, han mort 12 persones (3 de les quals eren vianants), i hi ha hagut 123 ferits i ferides greus en accidents de trànsit a la ciutat. Pel que fa als accidents totals, se n’han produït al voltant de 4.750. El col·lectiu amb l’índex de mortalitat més alt continua sent el dels usuaris i usuàries de motocicletes.

En aquest any marcat per la covid-19, aquestes dades de sinistralitat assenyalen una disminució respecte al 2019, any en què es van produir 8.072 accidents, 18 persones van perdre la vida i 183 van resultar ferides greus.

Un dels compromisos més ferms de l’Ajuntament de Barcelona és seguir treballant amb l’objectiu fonamental de continuar reduint les dades d’accidentalitat i aconseguir una ciutat més segura i sostenible.

El compromís de la Guàrdia Urbana amb la seguretat viària

En línia amb les polítiques de seguretat viària de la Unió Europea, els objectius concrets a llarg termini amb què treballa la Guàrdia Urbana són reduir un 50% les víctimes de sinistres d’aquí al 2030 i treballar fermament la visió 0 per a l’any 2050, a fi d’arribar a tenir 0 morts i 0 ferits greus d’aquí a 30 anys.

Per aconseguir-ho, el mes de febrer el Plenari del Consell Municipal va aprovar el Pla de seguretat viària 2019-2022. L’actualització d’aquest pla ha de servir per encarar els nous reptes que cal afrontar en matèria de mobilitat sense afectar la seguretat viària.

La idea del pla és continuar treballant en la pacificació del trànsit en benefici de la convivència i avançar conjuntament per aconseguir un ús adequat de l’espai públic i el respecte de les normes de trànsit i els límits de velocitat. El seu pla d’acció recull 95 mesures i 124 accions específiques orientades a assolir els objectius destacats per cada línia d’actuació.

D’altra banda, la Divisió de Trànsit de la Guàrdia Urbana i totes les unitats que en depenen porten a terme nombroses accions encaminades directament a disminuir les xifres d’accidentalitat de la ciutat. Entre d’altres:

  • Anàlisi dels accidents més greus amb l’objectiu de prendre mesures preventives perquè no es tornin a produir.
  • Anàlisi i supervisió dels canvis en espais i vies des de la perspectiva de la seguretat viària per minimitzar-hi els riscos.

Una altra novetat del 2020 encaminada a disminuir l’accidentalitat ha estat la creació del Gabinet d’Anàlisi de Seguretat Viària, en el marc del nou organigrama executiu de la Guàrdia Urbana presentat durant el primer trimestre de l’any. La seva missió és treballar en la diagnosi, les tendències i l’anàlisi predictiva en l’àmbit de la sinistralitat.

Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit

Avui, 15 de novembre, i com cada tercer diumenge del mes de novembre se celebra el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit. En relació amb això, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat en l’acte organitzat per les associacions de víctimes d’accidents de trànsit P(A)T i Stop Accidents al memorial en record de les víctimes ubicat en una zona enjardinada al costat del passeig marítim de la Nova Icària i l’espigó de Bogatell.