S’ha aprovat la convocatòria de 241 places d’agent de la Guàrdia Urbana, la més gran d’aquest mandat, per continuar reforçant el cos i oferir un millor servei a la ciutadania. Amb aquesta convocatòria, el cos arribarà a disposar de 3.500 efectius l’any vinent i així donarà resposta a un dels compromisos més importants del Govern municipal per a aquest mandat. La previsió és que a finals d’aquest mes s’obri el període de presentació de sol·licituds i que el procés selectiu s’acabi el novembre. Les persones que aconsegueixin una plaça podran iniciar el curs de l’Escola de Policia el gener del 2023.
La principal novetat d’aquesta convocatòria és que les persones candidates que superin tot el procés selectiu i aconsegueixin quedar entre les 241 primeres passaran a cobrir les necessitats de personal del cos per als anys 2022 i 2023. A més, també per primer cop s’amplien els idiomes susceptibles d’examinar-se a la prova de llengua estrangera. Fins ara la prova de coneixements podia ser d’anglès, àrab, urdú o xinès. Enguany també s’hi incorporen l’alemany, el francès i l’italià.
Pel que fa a la presència de dones al cos, aquesta convocatòria manté els requisits de les anteriors per incrementar el nombre d’agents de sexe femení i conserva la quota del 40% per a dones (la Guàrdia Urbana va ser el primer cos de seguretat que la va incloure).
Nova comissaria a Ciutat Vella
L’octubre la Guàrdia Urbana inaugurarà instal·lacions al número 4 del carrer de les Tàpies, que és precisament el lloc escollit per presentar avui la nova convocatòria d’accés al cos. Aquest edifici acollirà les noves dependències de la Unitat Territorial de Ciutat Vella, que s’hi traslladarà des de la comissaria que el cos de policia barceloní té actualment a la Rambla.
L’Ajuntament invertirà més d’1,2 milions d’euros a reformar aquest edifici, que tindrà capacitat per a 500 agents i que fins ara acollia oficines del Consell Comarcal del Barcelonès.
La comissaria de la Rambla, per la seva banda, no perdrà els usos policials, i s’està estudiant la possibilitat que aculli altres unitats i serveis de la Guàrdia Urbana, com ara la Unitat d’Investigació, que actualment està ubicada a les dependències de les unitats centralitzades que la Guàrdia Urbana té a la Zona Franca.
El trasllat d’aquesta unitat a la Rambla acostaria els professionals als casos que investiguen, els aproximaria a l’origen dels fets i els dotaria de més capacitat de prevenció i resposta. L’actual comissaria de Ciutat Vella continuaria sent la seu del Grup de Tràfic d’Éssers Humans de la Guàrdia Urbana.
D’altra banda, s’està estudiant la possibilitat d’establir a la Rambla un punt d’atenció a víctimes de violència masclista. Aquest nou servei respon a l’objectiu d’augmentar els recursos i la preparació de la Guàrdia Urbana per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents en el sistema.
En aquest sentit, s’ha elaborat un nou procediment operatiu d’actuació per tal que els agents puguin detectar possibles casos de violències masclistes en l’àmbit de la llar quan es troben davant de possibles casos que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè ha normalitzat comportaments violents o controladors de la seva parella. Fins al gener s’han detectat 337 casos, i l’objectiu és poder disposar de més punts d’atenció a les diferents comissaries de la Guàrdia Urbana.
L’actual comissaria del número 43 de la Rambla mantindrà el servei de recollida de denúncies a la ciutadania.
Un cop es faci el trasllat, la Guàrdia Urbana disposarà de tres edificis policials al districte de Ciutat Vella: la comissaria de la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana, al carrer de les Tàpies, núm. 4; l’Oficina Conjunta de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra situada al número 32 del passeig de Joan de Borbó, i les dependències policials de la Rambla, núm. 43.