La Plateforme de la Vie Nocturne presenta a Barcelona un seminari sobre gènere a l’espai públic

16/03/2023 - 18:02 h

Seguretat i Prevenció. Durant dues jornades es debatrà i reflexionarà sobre la convivència i la vida nocturna a les ciutats.

Aquest dijous i divendres, la Plateforme de la Vie Nocturne presenta a Barcelona, a l’Espai Bombers, el seminari “El gènere a l’espai públic”. Seran dues jornades de treball en què es compartiran idees, projectes i eines tecnològiques per avançar, des de la prevenció, en una estratègia transversal en relació amb una nit cívica, segura i amb perspectiva de gènere.

 

Aquesta plataforma, de la qual l’Ajuntament de Barcelona és membre, és un espai de reflexió sobre bones pràctiques en relació amb la convivència i la vida nocturna a les ciutats. Com cada any, aquest 2023 la Plateforme de la Vie Nocturne també organitzarà la seva conferència internacional a París, que anirà precedida de quatre seminaris en diferents ciutats membres.

Barcelona serà l’escenari del primer d’aquests seminaris, que abordarà la vida nocturna des d’una perspectiva de gènere i tenint en compte aspectes antropològics, d’igualtat, urbanístics i de seguretat ciutadana, entre d’altres.

Itineraris segurs

La visió de gènere ha de ser inherent a totes les polítiques públiques i també a les de prevenció i seguretat. En aquest sentit, la Guàrdia Urbana va implantar a l’estiu quatre itineraris segurs permanents des de zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes, amb l’objectiu de prevenir i detectar situacions de violència sexual. En concret, aquest dispositiu es va establir al Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i Gràcia – Sarrià – Sant Gervasi.

Aquesta mesura reforça els itineraris segurs que, des del 2020, es posen en marxa en grans esdeveniments, com festes majors, festivals de música, la nit de Cap d’Any o la revetlla de Sant Joan, per exemple.

Més formació als professionals de l’oci nocturn

Aquests itineraris s’emmarquen en un projecte de corresponsabilitat que integra els operadors de l’oci nocturn tenint en compte la perspectiva de gènere. En aquest sentit, la Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes formen els professionals que treballen al sector de l’oci nocturn perquè sàpiguen prevenir i detectar situacions de violència sexual.

Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura

A més, el novembre del 2021 es va constituir la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura, integrada per vuitanta agents membres d’administracions, cossos policials i associacions ciutadanes, de comerciants i restauradors i de l’oci nocturn amb l’objectiu d’analitzar les concentracions nocturnes a l’espai públic i proposar solucions per fer front a l’incivisme.

El pla d’acció d’aquesta taula, creada a iniciativa de l’Àrea de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, té deu línies d’actuació:

  1. Impulsar canvis en la normativa i la revisió dels criteris d’aplicació del règim sancionador sobre la venda i el consum de begudes alcohòliques
  2. Desenvolupar accions i campanyes de comunicació
  3. Vetllar per la seguretat ciutadana als entorns d’oci nocturn
  4. Prevenir discriminacions i erradicar violències masclistes
  5. Coordinar i consolidar els serveis de mediació i gestió de conflictes
  6. Fomentar la corresponsabilitat
  7. Treballar per la cura i la neteja de l’espai públic
  8. Promoure un oci saludable i atractiu (oci de qualitat)
  9. Promoure la desconcentració (oci de proximitat)
  10. Impulsar la visió nocturna com a model de governança