El Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Urbana (FEPSU), associació de la qual l’Ajuntament de Barcelona és membre, ha analitzat avui l’abordatge de les violències masclistes per part de les policies locals, que tenen un paper estratègic no només en l’assessorament a les víctimes i la recollida de denúncies, sinó també en la prevenció i la detecció d’aquest tipus de violència. A més, són un actor d’interconnexió amb altres serveis municipals que les víctimes puguin necessitar i són el cos policial més proper al ciutadà.
Per això, amb el títol “Atenció policial de la violència masclista. Experiències locals”, el FEPSU ha obert un espai de debat i coneixement mutu entre policies, investigadors i investigadores, acadèmics i acadèmiques i altres professionals implicats en l’atenció a les víctimes de violències masclistes.
El seminari ha abordat qüestions clau com l’avaluació del risc, la declaració policial i la resiliència dels mateixos agents, a més d’alguns models i experiències policials d’èxit posats en marxa en l’àmbit local.
És el cas del Pla estratègic de la Guàrdia Urbana de Barcelona per prevenir i detectar la violència masclista, que ha estat presentat per la subinspectora de la Guàrdia Urbana, Gemma Alfonso. El pla se centra en un servei específic per prevenir i detectar situacions de risc, millorar l’atenció a les dones i els infants i reforçar la coordinació amb la resta de serveis. L’objectiu és combatre la invisibilitat d’aquest problema, que es tradueix en una dada: un 77% de les dones mortes per violències masclistes el 2021 no havien denunciat mai el seu agressor.
En els darrers anys, la Guàrdia Urbana també ha posat en marxa diverses accions per millorar la protecció i l’atenció a les dones que pateixen situacions de violències masclistes, com la Guia d’indicadors d’alerta, per detectar i actuar davant un possible cas, o la creació d’un agent referent en violències masclistes a cada districte, que es coordina i intercanvia informació amb el Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra. A més, l’abril del 2023 entrarà en funcionament el Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) de la Guàrdia Urbana, que s’ubicarà a la Rambla, 23, a Ciutat Vella.
També hi han participat membres de la Policia Municipal de Madrid, la Policia Local de Santa Coloma de Gramenet i la Policia Municipal de Terrassa, així com professionals de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), la Universitat de Barcelona i representants dels ajuntaments de Terrassa i Dènia. En la benvinguda de l’acte hi ha participat la delegada del FEPSU i directora dels Serveis de Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, Àngels Vila.