Els materials formatius, que es poden descarregar emplenant un formulari, s’organitzen en dos mòduls. El primer se centra en aspectes com la definició i la identificació de la soledat no volguda, els factors de risc associats, l’impacte sobre la salut, la situació actual en dades o el concepte de soledat des de la perspectiva de gènere. El segon inclou les estratègies d’abordatge de la soledat no desitjada i ofereix claus per detectar-la i estudi de casos.
Qui pot patir soledat no volguda?
La soledat no desitjada pot afectar persones de qualsevol edat i gènere, no és exclusiva d’un grup específic.
- Infants que pateixen assetjament escolar o disposen de poc temps compartit al nucli familiar.
- Persones de qualsevol edat que pateixen algun tipus de discriminació, passen per una situació de dol, tenen cura d’altres persones o passen a ser depenents.
- Joves que han canviat de domicili i han perdut la seva xarxa d’amistats, pateixen assetjament escolar o senten la pressió de l’adolescència.
- Adults que han perdut la feina, s’enfronten a una separació de la parella, no tenen un entorn íntim d’amistats o són víctimes de violències masclistes.
- Persones grans que viuen soles, no disposen de suport o acompanyament familiar, perden la parella o s’enfronten a dificultats econòmiques.
Prevenir i actuar davant la soledat
L’estratègia municipal contra la soledat inclou altres recursos d’utilitat per a la ciutadania, com:
- Un test per reconèixer la soledat.
- Serveis i equipaments municipals per atendre la soledat no desitjada, classificats segons grups d’edat: infància, joventut, persones adultes i gent gran.
- Una llista de causes que poden provocar la soledat, per ajudar a identificar-la.
- Dades estadístiques sobre la prevalença de la soledat a Barcelona.