Quatre mercats de Barcelona instal•len caixers automàtics com a prova pilot

..
04/01/2023 - 16:33 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

La ciutat de Barcelona comptarà amb 161 nous caixers automàtics repartits pel territori en finalitzar l’any 2023. Aquesta és una de les mesures que està desenvolupant l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la nova estratègia d’accés a serveis bancaris i impuls del desplegament de la xarxa de caixers. Aquesta estratègia aborda la situació de manca i dificultat d’accés als serveis bancaris a la ciutat de Barcelona, des del punt de vista de l’afectació a la ciutadania i amb perspectiva sectorial i territorial.

Aquests caixers es trobaran en diferents punts de la ciutat i estan en diferents fases d’implantació. D’una banda, s’ha iniciat una prova pilot a 4 mercats municipals, juntament amb el Banc Santander, per analitzar la viabilitat d’aquestes instal·lacions en aquests equipaments. Aquesta iniciativa sorgeix d’un conveni entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) i el Banc Santander i dota de nous serveis per a la retirada de diners en efectiu als mercats del Besòs, Sants, La Llibertat i Sant Antoni.

Aquests terminals, a més, tenen una altra particularitat i és que permetran l’ingrés d’efectiu en el mateix, de manera que els comerciants dels mercats no hagin de sortir de l’equipament amb la recaptació per portar-la a una entitat bancària. Aquesta nova funcionalitat serà de gran ajut per al teixit comercial. Finalment, també es preveu la instal·lació de dispensadors que permetin el canvi de bitllets per metàl·lic que facilitaran aquesta necessitat als comerciants.

Aquesta prova pilot tindrà una durada d’un any per avaluar la viabilitat d’instal·lar aquests terminals a mercats municipals. En funció dels resultats, es podrà estendre la iniciativa a d’altres emplaçaments comercials municipals.

Avui, 4 de gener, s’ha presentat aquesta prova pilot al Mercat del Besòs en una roda de premsa en la qual ha intervingut el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. A l’acte també hi ha assistit Laia Bonet, tercera tinent d’alcaldia, i Montserrat Ballarín, regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda.

Collboni ha assegurat que l’objectiu d’aquest acord és que el 100% dels barris tingui accés als serveis financers: “Un terç de les persones de més de 75 anys no té accés a Internet, per tant, la banca electrònica no és una opció per a ells”. “S’han situat en espais de titularitat pública sense que costi diners per al contribuent”, ha afegit el primer tinent d’alcalde.

D’altra banda, TMB té previst sumar 11 caixers més als 21 ja existents a la seva xarxa d’estacions. A més, els quioscos de la ciutat comptaran amb 125 terminals més gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Venedors de Premsa.

Finalment, l’Ajuntament de Barcelona està treballant amb l’objectiu de treure un concurs durant l’any 2023 per tal de dotar tot un seguit d’equipaments municipals de proximitat i d’altres possibles, com els de Barcelona Activa, amb terminals que donin servei a la ciutadania.

Cal destacar que l’any 2018 a la ciutat de Barcelona hi havia un total de 1.214 caixers bancaris a la via pública mentre que l’any passat es comptava només amb 717.