L’Institut Municipal de Mercats participa en la nova edició de la Guia de mesures per a la promoció de l’activitat econòmica de Barcelona
Aquesta setmana s’ha publicat la nova edició de la Guia de mesures per a la promoció de l’activitat econòmica de la ciutat de Barcelona de 2024.
Aquesta setmana s’ha publicat la nova edició de la Guia de mesures per a la promoció de l’activitat econòmica de la ciutat de Barcelona de 2024. La guia inclou més d’un centenar de recursos com subvencions, ajuts i finançament o formació, entre d’altres, que es posen a la disposició de la ciutadania per contribuir als seus projectes econòmics o a les seves carreres professionals.
Sota el lema ‘Construïm la Barcelona del futur’, la guia s’estructura en vuit apartats: subvencions, ajuts i finançament; assessorament, formació, promoció de la ciutat, canvis normatius -novetats i bonificacions-, mesures per a cada sector específic i altres informacions d’interès.
Segons el projecte econòmic o la carrera professional, les persones interessades podran seleccionar el seu perfil i explorar totes les eines i recursos que la guia posa a la seva disposició. Es dirigeix a persones que volen emprendre; que busquen feina o volen millorar el seu perfil professional; a comerciants i restauradors; a les persones que tenen un projecte turístic o internacional; a les persones que tenen una cooperativa o una organització d’economia social i solidària; a les persones empresàries i autònomes i a les persones que s’acaben d’incorporar al mercat laboral a Barcelona o que ho faran pròximament.
En aquest sentit, la guia també fa referència a mesures impulsades des de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, com la remodelació de la xarxa d’aquests equipaments, els programes de formació promoguts amb Barcelona Activa i Mercabarna o el programa de suport i promoció de la xarxa de mercats i el conveni amb la Federació d’Associacions de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM).
En relació amb les subvencions, ajuts i finançament, l’IMMB impulsa les remodelacions i obres de millora dels mercats amb una previsió d’inversió de 100 milions d’euros durant aquest mandat. Els projectes de remodelació en curs són els de l’Abaceria, Montserrat, Horta i l’Estrella. Amb aquestes mesures, es vol posar el focus en els plans de millora i manteniment de la xarxa de mercats de Barcelona amb un pressupost anual de 4 milions d’euros.
Si posem el focus en la formació, de la mà de Barcelona Activa i de Mercabarna, l’IMMB promou el programa ‘Oportunitats professionals als mercats municipals i el comerç de proximitat’, que ofereix la possibilitat a joves de formar-se i treballar als mercats alimentaris de la ciutat com a dependent/a especialista. S’adreça a joves d’entre 18 i 29 anys – tant si tenen estudis d’ESO, batxillerat o cicles formatius de grau mitjà com si no en tenen- i enguany podran escollir especialitats com la carnisseria, productes del mar i comerç veggie food. D’altra banda, cal destacar que l’IMMB treu a subhasta els comerços buits dels mercats per donar accés a nous concessionaris, i que publica els gremis alimentaris que ofereixen bosses de treball al seu web.
Finalment, en referència a les accions de promoció de la ciutat, l’IMMB compta amb un Programa de suport i promoció de la xarxa de mercat i amb un Conveni amb la Federació d’Associacions de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM) per potenciar els valors diferencials dels mercats com a proveïdors de producte fresc i de qualitat, proximitat, ecològic i de circuit curt i prescriptors d’alimentació saludable i sostenible.
Entre les accions emmarcades en la iniciativa ‘Productes sans i sostenibles en espais sostenibles’, destaquen les iniciatives Comerç Verd – per fomentar el producte de proximitat, ecològic i de pagès i de llotja, i artesans d’elaboració pròpia-; Plàstic Zero – actuacions informatives i d’assessorament amb la finalitat de reduir els envasos de plàstic d’un sol ús-, les aules de cuina i el programa educatiu de l’IMMB i el Programa educatiu i les aules de cuina – per a aquest curs, hi ha una previsió d’assistència de 8.500 infants de 53 escoles-.
Amb la nova guia de mesures per a la promoció de l’activitat econòmica de la ciutat de Barcelona, les persones interessades podran trobar totes les eines i recursos necessaris per dur a terme els seus projectes.