L’Institut de Mercats Municipals de Barcelona integra en la seva estratègia projectes que contribueixen de manera decidida a avançar en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), definits per l’Organització de les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030. Un total de 17 objectius relacionats amb la pobresa, la fam, la igualtat de gènere, la biodiversitat, l’acció pel clima o la pau, entre d’altres.
El programa educatiu que impulsa l’IMMB se centra principalment en l’ODS 4, que busca garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge per a tothom. A més, també fomenta accions que tenen en compte els objectius següents:
- ODS 1: Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes.
- ODS 3: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones de totes les edats.
- ODS 5: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar totes les dones i les nenes.
- ODS 13: Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
Els ODS als projectes d’aprenentatge i servei
Un dels programes educatius que promou l’IMMB són els projectes d’aprenentatge i servei “Menja’t el món” i “Alimenta el teu cervell i el teu cor”, que també engloben els següents cinc ODS:
- ODS 4: Garantir una educació de qualitat i inclusiva per a totes les persones i promoure l’aprenentatge al llarg de la vida.
L’alumnat adquireix coneixements pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles. L’alumnat planifica i executa un projecte de cohesió social a partir d’un servei per al col·lectiu de famílies nouvingudes o gent gran.
- ODS 10: Reduir les desigualtats en i entre els països.
L’alumnat promourà un servei per reduir les desigualtats socials dins del barri, fomentant el mercat com un espai de cohesió social i de compra de productes de qualitat.
- ODS 11: Fer que les ciutats siguin inclusives, segures, resilients i sostenibles.
El mercat és un espai cultural idoni per al treball amb valors i és una mostra del pols d’una ciutat i la seva ciutadania. Al mercat ens relacionem i és un espai inclusiu, de confiança. Per això, l’alumnat serà capaç de generar propostes d’actuació dins d’aquest entorn per tal de multiplicar el seu efecte en la construcció de ciutats més inclusives i sostenibles.
- ODS 12: Garantir patrons sostenibles de producció i consum.
L’alumnat aprendrà a observar el malbaratament d’aliments a escala mundial, serà capaç de veure el paper que té el mercat dins de la responsabilitat del consum pròxim i aprendrà a prendre decisions per minimitzar els efectes dins del seu barri.
- ODS 16: Promoure societats justes, pacífiques i inclusives.
La finalitat principal d’aquests dos projectes d’aprenentatge i servei és garantir que el mercat sigui un espai de cohesió social on les persones nouvingudes i la gent gran troben suport a les seves necessitats sense deixar de ser autònomes i agents del canvi dins del barri. Les persones que participen en el programa, a partir del servei realitzat, tindran les eines per contribuir a assolir un barri més inclusiu i més just.