El cafè: un viatge ple d’aromes

El cafè és molt més que una beguda; és una experiència, un ritual diari i una part essencial de la cultura gastronòmica.
Però… coneixes l’origen i el procés de producció del cafè? El cafè s’obté del torrat i el molt del fruit del cafeto, una planta del gènere Coffea. Les varietats més cultivades són l’aràbica i la robusta -amb diferències en acidesa, dolçor i amargor-, i la planta triga entre tres i quatre anys a produir fruit de manera regular.
Els grans de cafè arriben des de països productors com Colòmbia, Etiòpia, Brasil o Vietnam. Cada varietat té unes característiques organolèptiques que la fan única: des de les notes afruitades i florals de l’Etiòpia fins als sabors més torrats i intensos del Brasil.
El procés d’elaboració del cafè comença per la collita, que es pot fer de manera manual o mecànica. La collita manual garanteix una millor selecció, recollint només els grans madurs, cosa que influeix en la qualitat del cafè.
Tot seguit, arriba el torn del beneficiat, el procés que permet separar la llavor del fruit. Es pot fer a través de dos mètodes: el sec - els grans s’assequen al sol abans de ser pelats - o l’humit - proporciona grans de més qualitat perquè elimina millor les impureses-. A continuació es produeix el torrat, que pot ser natural -sense additius, respecta el sabor original del cafè- o torrefacte - s’hi afegeix sucre-.
Un cop molt, el cafè perd aroma i sabor. Per aquest motiu, es recomana moldre els grans just abans de preparar-lo. I aquí, ja pots deixar volar la teva imaginació: espresso, caputxino, amb begudes vegetals, amb gel…
Cada cop més, les marques i la ciutadania aposta pel consum de cafès ecològics, d’origen sostenible i de comerç just. Aquesta tendència garanteix que el producte final respecta tant els productors com el medi ambient, promovent una cadena de subministrament ètica i responsable.
Per exemple, en espais com la fira Mercat de Mercats vam conèixer INCAPTO, una firma de cafès d’especialitat que col·labora amb petits productors d'arreu del món i prioritza la qualitat i la traçabilitat del producte. Aposten per una cadena de valor responsable i produeixen un producte a partir d’una cadena solidària que assegura la cura de les persones i no contempla la desigualtat d’oportunitats.
A través de la seva col·laboració amb Bolet Ben Fet, una granja ecològica i centre especial de treball de Sant Antoni de Vilamajor, aprofiten el marro de cafè i els pòsits es converteixen en substrat per al cultiu de bolets de gírgola i serveixen per elaborar sabó artesanal.