La plaça del Fòrum
Pocs espais de la ciutat deuen d’acollir una concentració tan alta d’elements arquitectònics icònics i simptomàtics com aquest, signades, a més, per grans arquitectes del mon
La celebració del Fòrum de les Cultures el 2004, va permetre la urbanització d’una gran àrea a cavall dels municipis de Sant Adrià de Barcelona, que va ser objecte d’una reordenació urbanística que en va deixar en herència tot d’elements icònics. Al recinte del Fòrum hi ha:
-la plaça del Fòrum, que amb 84 ha, es considera una de les més gran del mon, en la qual és protagonista la pèrgola fotovoltaica.
-el parc dels Auditoris, que fa 12 ha i té dos auditoris de grades a l’aire lliure, el del Mar (per a 3500 persones) i el Gran (per a 8500), units per un passeig amb dunes i espais vegetals.
-la zona de banys, de 2 ha, que planteja un concepte de platja assimilable a una piscina, sense sorra i amb accés per escales i rampes, i protegida per l’illa artificial Pangea.
-la plaça dels Afusellats, en un homenatge al Camp de la Bota sobre el qual s’alça el Fòrum.
Entre tots aquests grans espais hi ha d’altres element igualment interessants, com ara el monument a la Fraternitat, l’estació meteorològica o el bosc de columnes, i també destaquen les places Leonardo da Vinci i d’Ernest Lluch, els accessos principals a banda i banda de l’Edifici Fòrum.
De Barcelona, al mon
El Fòrum Universal de les Cultures va ser una proposta barcelonina al mon sencer en la recerca de la pau a través de la comprensió mútua. En la primera edició a Barcelona el 2004 va ser tot un esdeveniment que va concentrar en sis mesos espais de tota mena que convidaven a la reflexió i el pensament a través d’exposicions, conferències i exhibicions culturals. No va tenir la continuïtat que hauria estat desitjable, i després de les edicions de Monterrey (2007), Valparaíso (2010), Nàpols (2014) i Amman (2016), el 2017 es va dissoldre la Fundació que en tenia cura.