Museu de les Ciències
Des que es va fundar fa molt més d’un segle, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha atresorat milions d’elements primordials que ara s’exhibeixen a l’Edifici Fòrum
La seu principal del Museu de Ciències Naturals de Barcelona és des del 2011 a l’Edifici Fòrum, una obra d’identificació inconfusible amb què els arquitectes Herzog i De Meuron van dotar Barcelona d’un element icònic amb el Fòrum de les Cultures del 2004.
Incorporat a l’inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, els seus 25 metres s’alcen sobre una planta triangular de 180 metres de costat que segueix les pautes dels carrers de l’entorn. Les sales d’exposicions ocupen 5.000 metres quadrats, mentre que l’Auditori Forum pot acollir 3.000 persones i està connectat amb un pas subterrani amb el Centre de Convencions Internacional.
El més pertorbador de l’edifici és la seva aparent flotabilitat, i la pell que el cobreix, d’un blau intensíssim i molt característic, l’identificar amb el mar que té just a tocar.
Espai històric
L’edifici s’alça on hi havia el Camp de la Bota, un espai de memòria funesta com a camp d’afusellament que, en desaparèixer el 1960, va donar pas a una zona industrial. El 2001, la qualificació del sol era de “terreny vague”, cosa que evidencia la poca idoneïtat urbana, però en tres anys es va convertir en el barri que apuntava la Barcelona del segle XXI.
Un segle llarg de ciència
La història del Museu de Ciències de Barcelona és molt més que centenària. La seu històrica era al Castell dels Tres Dragons, un dels edificis més significatius del parc de la Ciutadella, i al llarg d’aquests anys ha col·leccionat més de tres milions d’elements de gran valor en zoologia, geologia i botànica que exhibeix en tres seus.