Desmuntant el franquisme

28/11/2019 - 14:02 h

cultura i lleure. Aquest cicle de recuperació de la memòria històrica se celebra fins al 9 de maig del 2020 i tracta temes com la repressió, la censura o els moviments de resistència.

Aquest cicle de recuperació de la memòria històrica se celebra fins al 9 de maig del 2020 i tracta temes com la repressió, la censura o els moviments de resistència.

Amb motiu de la reedició del Diccionario del franquismo, de Manuel Vázquez Montalbán, les Biblioteques i els Centres Cívics de Barcelona han programat un seguit de xerrades, projeccions, tallers, exposicions, itineraris i un club de lectura. Totes les activitats són gratuïtes (en algunes, cal fer reserva prèvia per poder participar-hi).

El cicle s’ha inaugurat a la Biblioteca de Collserola – Josep Miracle en una data tan assenyalada com el 20 de novembre, aniversari de la mort del dictador. A Sant Martí, Desmuntant el franquisme arriba dimarts 3 de desembre amb una xerrada sobre la repressió laboral. El públic interessat en la temàtica podrà conèixer també la residència Gaudí, que va ser la secció femenina del barri de Sant Martí de Provençals, o seguir les empremtes del feixisme a la Verneda.

Programació a Sant Martí

Xerrada. La repressió laboral durant el franquisme
Dimarts 3 de desembre del 2019, 19 h
Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz
A càrrec de Pere Ysàs, professor d’història contemporània de la UAB. Socialistes, comunistes i llibertaris van crear xarxes clandestines per evitar la desaparició del moviment obrer

Taula rodona. Treballadors del Poblenou durant el franquisme
Dimarts 21 de gener del 2020, 19 h
Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz
Amb Ramón Pascual, d’Industrias Waldes; Àlex Varela, de l’Oliva – Artés; Carles Vila, de Motor Ibèrica. Testimoni de treballadors que van viure la repressió laboral per fer front al tancament d’empreses o per participar en vagues.

Xerrada. El NO-DO com a eina de propaganda del règim de Franco
Dimarts 28 de gener del 2020, 19 h
Biblioteca Xavier Benguerel
Amb Magí Crusells, director del Centre d’Investigacions Film-Història de la UB. Xerrada sobre l’ús que el franquisme va fer del cinema: projecció obligatòria del NO-DO i control de la producció cinematogràfica.

Presentació del projecte Dona i franquisme i tertúlia sobre la residència Gaudí
Dijous 19 de març del 2020, 19 h
Biblioteca i Centre Cívic Sant Martí
Projecte de recuperació de la memòria en què participen diverses entitats del barri. Té com a punt de partida el passat de l’edifici del Centre Cívic Sant Martí.

Ruta. Empremtes del feixisme al barri
Dissabte 21 de març del 2020, 11 h
Biblioteca i Centre Cívic Sant Martí
Itinerari pels espais vinculats al passat franquista de la Verneda de Sant Martí. Cal inscripció prèvia: b.barcelona.smp@diba.cat