El Club Natació Poblenou és l’encarregat del pregó de la Festa Major del Poblenou d’aquest 2024, acte que té lloc dissabte 7 de setembre, a les 19.00 h, a la rodona de la rambla del Poblenou amb el carrer Joncar. El club ha estat triat amb motiu del seu centenari i com a reconeixement a la seva història i a la implicació de l’entitat en el barri.
L’exposició “De la fàbrica a la piscina. Cent anys del Club Natació Poblenou” s’inaugura divendres 6 de setembre, a les 19.00 h, al Centre Cívic Can Felipa. La mostra repassa la trajectòria del Club Natació Poblenou, destacant moments clau, figures rellevants i la seva influència en el barri amb fotografies, documents i records inèdits. Es pot visitar fins al 30 de setembre.
L’exposició es complementa amb l’edició d’un llibre del centenari que inclou testimonis i imatges històriques. La publicació explica també la importància que ha tingut l’esport en un barri de classe treballadora i el paper de l’associacionisme en la nostra societat. El llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració de la il·lustradora, Neus Martín Royo; el fotògraf, Jordi Teixidor; l’escriptor, Julià Guillamon; i d’Àngel Uzkiano, que ha dissenyat el llibre en col·laboració amb el fotògraf, Ramiro Elena.
Actualment, el Club Natació Poblenou té presència a les instal·lacions del CEM Can Felipa, el CEM La Mar Bella i el CEM Besòs, oferint-hi una àmplia gamma d’activitats esportives, incloent-hi les seccions de waterpolo, natació artística i rugbi.
El Club Natació Poblenou: de la vela esportiva a la diversificació de disciplines
Va ser fundat el 1924 per un grup de persones aficionades a la vela esportiva. Les primeres instal·lacions provisionals, d’inicis del segle XX, estaven situades a la platja de la Mar Bella. L’any 1939, durant la Guerra Civil Espanyola, l’entitat es va fusionar amb l’Olímpic Club, convertint-se en l’única entitat del seu tipus en el barri i expandint la seva oferta esportiva a la natació i la navegació de vela.
El club va perdre les instal·lacions que tenia a la Mar Bella durant la dècada dels 50, però el 1961, va agafar embranzida amb la inauguració de la primera piscina municipal coberta de Barcelona, situada als jardins Josep Trueta, que va marcar l’inici d’una nova era per a l’entitat i per a la pràctica de la natació a la ciutat.
A finals de la dècada dels 80, la transformació de l’antiga fàbrica CATEX en el CEM Can Felipa va permetre al Club Natació Poblenou experimentar un important creixement amb l’oferta de serveis i instal·lacions de primera classe per a la pràctica esportiva.
Èxits i figures esportives
El club ha format a esportistes que han desenvolupat posteriorment les seves carreres en l’àmbit professional, com la nedadora Aurora Chamorro o els waterpolistes Gaspar i Antoni Ventura. També destaquen els noms de Manolita Gutiçerrez, Josep Ros i Josep Padrós en natació; d’Antoni Tortosa i Mercè Domeneque en natació artística; i de Joaquim Cobos en salts.
La secció de rugbi, fundada el 1952, ha estat especialment notable representant el club en competicions nacionals i internacionals amb gran èxit. En els 10 darrers anys, diversos jugadors de l’entitat han participat en la selecció catalana.
Durant els seus 100 anys de trajectòria, el Club Natació Poblenou ha esdevingut un punt de trobada en el barri, un espai per fomentar no només l’esport i la salut, sinó també la cohesió veïnal, convertint-se així en un referent en la vida esportiva i comunitària del Poblenou.