Resolt el concurs per transformar 10 parets mitgeres de la ciutat

03/10/2024 - 14:40 h

Una de les parets que tindrà nova estètica està situada al c. Espronceda, al barri del Clot, i repercutirà en la millora de l’habitabilitat i l’eficiència energètica de l’edifici.

En el marc de la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació Mies van der Rohe, va llançar el passat mes de juny un Concurs Internacional d’idees per a arquitectes titulats menors de 35 anys per transformar les parets mitgeres permanents de 10 emplaçaments, un a cada districte de la ciutat, i convertir-les en noves façanes.

El concurs, fet conjuntament amb la UNESCO i la Unió Internacional d’Arquitectes, ha reconegut 30 de les 439 propostes que s’hi han presentat d’una cinquantena de països. Per cadascun dels emplaçaments, s’ha atorgat el primer, segon i tercer premi i dues mencions especials.

Les propostes guanyadores convertiran parets anònimes en façanes que enriquiran el paisatge urbà, augmentaran l’habitabilitat dels edificis i en milloraran la sostenibilitat. Els criteris per triar els deu emplaçaments han estat la distribució territorial i l’impacte en el paisatge urbà, sempre amb l’acord de les comunitats de veïns.

A Sant Martí, la proposta guanyadora per dotar la façana del c. Espronceda, 321 d’una nova estètica ha estat Mundocircundante. El jurat ha destacat que la façana proposada és molt flexible i funciona com a entrada al futur nou parc. A més, permet treballar a petita escala segons les possibles obertures de façana i crear infinites configuracions utilitzant el mòdul de verd, cortines i panells solars.

Les propostes guanyadores s’implementaran, sempre que sigui possible, per a la seva inauguració el 2026 i formaran part del llegat material de la Capital Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA.