Representants d’entitats de tota la ciutat es reuneixen per posar “Barcelona a l’hora”
La trobada va comptar amb la participació de la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa i la gerenta municipal, Sara Berbel, així com amb més de 65 entitats que van compartir les seves experiències promovent uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles.
La jornada ha començat mostrant la història d’un dia qualsevol en una família monomarental, els problemes que dia a dia enfrontem les ciutadanes i ciutadans de Barcelona per a trobar temps per tot. I és que la falta de temps per fer tot allò que es vol fer, va ser un dels temes centrals de l’acte.
En format d’entrevista televisiva, conduïda per Romina Vallès, Gemma Tarafa i Sara Berbel han compartit amb les persones assistents com trobar aquest equilibri entre tots els temps de la vida era també un tema de política pública, i com des de l’Ajuntament de Barcelona, s’estan duent a terme un ventall d’actuacions per avançar cap al dret al temps.
Gemma Tarafa ha destacat l’ urbanisme més pròxim i humà amb projectes com les superilles o els patis oberts, o actuacions per un sistema de cures que donés suport a les persones cuidadores. Ha destacat també la Targeta Cuidadora, un projecte llançat aquest setembre, que agrupa serveis per a persones cuidadores i, entre altres mesures, inclou espais de respir per a persones cuidadores. Ara bé, com també ha apuntat la regidora, “cal que totes i tots fem accions per avançar cap al dret al temps, i per això és tan important totes les entitats que avui sou aquí”.
També s’ha donat un espai per parlar de la Capital Mundial de les Polítiques del Temps, títol que aquest 2022 ostenta Barcelona, i motiu pel qual la ciutat ha celebrat diferents accions de sensibilització a la ciutadania i ha organitzat trobades amb altres municipis i regions sobre polítiques del temps.
En l’entrevista, Sara Berbel ha detallat les principals novetats del Pacte del Temps d’enguany, destacant el canvi conceptual que suposa parlar de dret al temps com a dret de ciutadania, així com introduir el concepte de pobresa de temps, proposat per les Nacions Unides i utilitzat per a grups de recerca arreu del món. Ambdós conceptes permeten mesurar, per una banda, les necessitats dels diferents grups socials en termes de temps, i per altra, guiar les polítiques per fer efectiu el dret al temps.
També ha destacat la inclusió de l’eix temps i ciutat sostenible. D’acord amb Sara Berbel, “aquest eix, ja de per si important, guanya força amb la creació de models de treball híbrids que estan canviant la mobilitat i el temps que hi dediquem.”
L’acte també ha estat una oportunitat per a presentar i reunir als membres que s’incorporen en el grup impulsor del Pacte del Temps: Associació Catalana de Professionals de Joventut (ACPJ), Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFac), Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC), Consorci de Salut i Social de Catalunya, Espai Mediambiental Cooperativa i Viu el Teatre.
Durant l’acte s’han donat a conèixer pràctiques d’entitats molt diferents com l’Associació Salut i Família, amb el projecte Temps retrobat, dirigit a dones en situació de vulnerabilitat; o l’experiència de Cataliza, amb programes de formació dirigits a persones adultes en aspectes relacionats amb els usos del temps.
També s’han visibilitzat experiències de millora de l’organització interna com la d’ASENCAT, entitat que organitza voluntariat sènior i ha implementat diverses mesures per a respectar el temps de les seves persones treballadores i el seu voluntariat. ITEREM, membre del grup impulsor de la Xarxa NUST, també ha compartit algunes de les mesures clau que tenen implementades des del seu naixement, i que la fan referent en organització del temps.
En l’àmbit de la sostenibilitat, s’ha presentat l’experiència de Barcelona Activa, que ha desenvolupat plans de desplaçament per a les seves persones treballadores, fomentant amb èxit el desplaçament actiu. I dins l’àmbit de l’Ajuntament de Barcelona, els nous serveis oferts per l’Oficina Virtual d’Atenció a la Ciutadania, que permeten reduir la necessitat de moure’s per a relacionar-se amb l’Ajuntament i estalvien temps a tota la ciutadania.
En l’àmbit del tercer sector s’ha presentantel programa per oferir espais de respir a famílies amb infants amb pluridiscapacitat, ofert per la Fundació Nexe, així com els principals resultats de l’estudi sobre temps i participació en les entitats veïnals, desenvolupat per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona.
Sonia Ruiz, directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona, ha exposat també l’ampliació del servei d’assessorament a empreses en temes d’igualtat per incloure també els usos del temps.
La jornada ha finalitzat amb un poema d’Adriana Beltràn, El cuarto lado del triangulo, i un un espai de networking on les entitats del Pacte del Temps han pogut estrènyer vincles i discutir noves maneres d’avançar cap a uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles.