En marxa el projecte XARSE: Xarxes de Resposta Socioeconòmica

19/11/2020 - 13:15 h

Pla de Barris. Es tracta d'un servei d’acompanyament a recursos per a persones afectades per la crisi de la COVID i suport personalitzat per a la sol•licitud de tràmits administratius.

Es tracta d'un servei d’acompanyament a recursos per a persones afectades per la crisi de la COVID i suport personalitzat per a la sol·licitud de tràmits administratius.

La crisi sanitària derivada de la covid-19 ha comportat una crisi social i econòmica que ha impactat de forma més contundent en barris vulnerables. Per tal de pal·liar els efectes en la vida quotidiana de les persones afectades, diverses administracions han impulsat diversitat d’ajuts i prestacions especials, com ara ajuts per pagar el lloguer, ajuts a autònoms, línies de crèdit per empreses, etc. També entitats socials i noves iniciatives ciutadanes de suport mutu han activat espais i mecanismes d’ajuda i accés a recursos. Malgrat els esforços i donat l’elevat nombre de persones i negocis afectats en barris de rendes baixes, però, molts s’han vist fora de la primera onada d’ajuts.

Amb l’objectiu d’apropar i facilitar tots els recursos i serveis disponibles i donar una resposta efectiva i integral a les persones i famílies, el Pla de Barris i Barcelona Activa han iniciat el projecte XARSE, Xarxes de Resposta SocioEconòmica, que es desplegaran en 6 punts d’atenció als barris. Es tracta d’un servei d’atenció integral a les persones, sigui el seu problema de l’àmbit que sigui, i de suport pràctic (amb tramitació telemàtica si s’escau) per derivar al recurs o recursos que més s’adeqüin a la seva necessitat. S’hi  despleguen diferents tipus d’accions:

 • Atenció a les necessitats de la persona i derivació al recurs de l’administració pública o del teixit comunitari que s’adeqüi més a les seves necessitats, en estreta coordinació amb Serveis Socials
 • Suport en la tramitació telemàtica d’ajudes
 • Acompanyament i formació digital, en col·laboració amb la fundació Bit Hàbitat
 • Trobades de suport emocional
 • Formació i acompanyament en economia domèstica
 • Sessions de defensa de drets laborals en temps de covid

Les atencions inicials i el suport a la tramitació d’ajuts s’estan duent de manera presencial amb totes les mesures de seguretat que requereix l’actual context de pandèmia. Les accions grupals i algunes atencions d’assessorament, s’estan adaptant a la possibilitat de la realització telemàtica o presencial, segons context.

Els punts d’atenció als barris estan distribuïts als barris del Raval, el Besòs i el Maresme, la Trinitat Vella, la Trinitat Nova, la Marina i la Zona Nord:

 1. El Raval: El punt XARSE del Raval i el Gòtic es troba a l’Oficina del Pla de Barris del Raval sud i Gòtic sud (Robador, 36). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i de dilluns a dijous de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia que es pot sol·licitar trucant al 675 60 85 41.
 2. El Besòs i el Maresme: El punt XARSE del Besòs i el Maresme es troba al Casal de Barri Besòs (Cristóbal de Moura, 232). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i els dimarts i dijous de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia que es pot sol licitar trucant al 675 60 79 18.
 3. La Trinitat Vella: El punt XARSE de la Trinitat Vella es troba al Centre Cívic Trinitat Vella (Foradada, 36). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i els dilluns i dimecres de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia que es pot sol·licitar trucant al 675 60 79 03.
 4. La Trinitat Nova: El punt XARSE de la Trinitat Nova es troba al Casal de Barri de Trinitat Nova (Garbí, 3). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i els dimarts i dijous de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia que es pot sol·licitar trucant al 695 39 20 02.
 5. La Marina: El punt XARSE de la Marina es troba a la Sala Pepita Casanelles (Passeig de la Zona Franca, 185). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i els dilluns i dimecres de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia que es pot sol·licitar trucant al 675 60 79 10.
 6. La Zona Nord: El punt XARSE de la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) es troba a l’Oficina del Pla de Barris de la Zona Nord (Escolapi Càncer, 6). L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8 a 15 h (matí), i els dimarts i dijous de 15.30 a 18.30 h (tarda). Només s’atendrà amb cita prèvia que es pot sol·licitar trucant al 675 09 72 73.

El XARSE és un projecte pilot que va iniciar al setembre i que es preveu continuar al llarg del 2021. Es tracta d’una de les moltes iniciatives “xoc” que l’Ajuntament de Barcelona, de la mà del Pla de Barris i Barcelona Activa, posa en marxa per intentar pal·liar els efectes d’aquesta crisi.