El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) ha dut a terme en les darreres setmanes una enquesta per quantificar la magnitud dels retards del servei d’atenció i tràmits d’estrangeria a les persones migrades a Barcelona. Aquest servei, al qual només es pot accedir a través de la seu electrònica d’Estrangeria, que depèn de l’Estat, és imprescindible per poder efectuar tràmits com la sol·licitud o renovació de la targeta d’identificació d’estranger (TIE) i per poder accedir al procediment de protecció internacional, entre d’altres.
En l’enquesta, que ha estat disponible al web Decidim Barcelona en set idiomes (anglès, àrab, castellà, català, francès, urdú i xinès), hi han participat 1.208 persones, gràcies a la difusió i la participació de les entitats que formen part del CMIB i de les diferents comunitats de persones d’origen migrant de la ciutat. Les dades recollides evidencien els greus problemes als quals s’enfronten les persones que hi han participat.
Algunes de les dades més rellevants que s’han pogut quantificar gràcies a l’enquesta revelen fets com els següents:
- El 63% de les persones no han aconseguit cita.
- El 80% de les gestions reportades estaven relacionades amb la targeta d’identitat d’estranger.
- El 34% de les persones participants tenien la targeta d’identitat d’estranger caducada.
- El 62% ho ha intentat més de 50 vegades.
- El 65% ha hagut de pagar a tercers per fer el tràmit.
La conseqüència directa del fet de no aconseguir una cita, i, per tant, no poder realitzar cap tràmit d’estrangeria, és que aquestes persones no poden regularitzar la seva situació o renovar permisos prèviament concedits, cosa que pot fer-les caure en la irregularitat sobrevinguda.
Així mateix, no disposar de la targeta d’identitat d’estranger impossibilita que les persones migrades o sol·licitants d’asil puguin mantenir una vida autònoma i estable, i els fa difícil o impossible l’accés a l’asil, a un contracte de treball o de lloguer, a un compte bancari, a la reagrupació familiar, a ajudes socials, a un ERTO o al carnet de conduir, entre molts altres. A més, la incertesa provocada genera situacions d’estrès i angoixa.
La situació podria agreujar-se a finals d’aquest desembre, quan s’acaba la pròrroga dels permisos de residència i treball que vencien a partir del moment en què es va decretar el primer estat d’alarma.
Podeu consultar l’informe complet de l’enquesta a través d’aquest enllaç.