Durant tots els dijous de novembre ha tingut lloc la formació “La lluita contra les discriminacions a Barcelona” a càrrec de l’Oficina per la No Discriminació (OND) i el Centre de Recursos en Drets Humans.
L’objectiu principal ha estat oferir recursos a algunes entitats i serveis municipals amb l’objectiu que puguin actuar com a antenes de l’OND.
L’Ajuntament ha impulsat les Antenes de l’OND amb la voluntat de potenciar la territorialització i el treball en xarxa de l’OND amb la societat civil. Així, es pretén arribar a situacions de discriminació que actualment es produeixen però no es denuncien.
La iniciativa, doncs, consisteix en la implementació d’una xarxa d’agents al territori que tinguin com a missió principal la detecció i comunicació de qualsevol situació de discriminació, com per exemple situacions de racisme o d’LGTBIfòbia.
A més, el projecte contempla la creació de punts d’informació al territori, que reproduiran el model d’atenció de l’OND durant unes hores setmanals.
Les primeres Antenes OND han rebut formacions molt diverses durant aquest mes. D’una banda, se’ls ha donat a conèixer les accions i la forma de treballar de l’Oficina per la No Discriminació, així com les eines amb què compta l’OND a l’hora de detectar situacions de discriminació i d’atendre víctimes.
De l’altra, algunes entitats que treballen per combatre les discriminacions a la ciutat els han format en interseccionalitat, racisme i xenofòbia, antigitanisme i en discriminacions per raó religiosa com ara la islamofòbia.
Concretament han comptat amb les formacions d’Espai la Tregua, SOS Racisme, Fundació Secretariado Gitano i SAFI – Stop als Fenòmens Islamòfobs a Catalunya.
Així doncs, aquesta formació és el primer pas per a crear una xarxa molt més àmplia arreu de la ciutat per tal de detectar, atendre i establir contactes amb totes les persones que pateixin algun tipus de discriminació.