Esteu aquí

Els equipaments de salut del barri de La Marina s'apropen a la interculturalitat

24/11/2023 - 15:12 h

Una quarantena de professionals de l'àmbit de la salut reflexionen sobre la mirada intercultural envers l'atenció primària.

Una quarantena de professionals de l’àmbit de la salut reflexionen sobre la mirada intercultural envers l’atenció primària.

Els dies 6, 7, 8, i 13 de novembre, una quarantena de professionals del CAP Doctor Carles Ribes, situat al barri de La Marina, van participar en la formació intercultural aplicada a l’àmbit de la salut. La formació, impulsada pel Casal de barri La Vinya en col·laboració amb el Programa BCN Interculturalitat, s’ha orientat a aportar mirades i perspectives diverses sobre la salut i a proporcionar eines per desenvolupar la tasca dels professionals de la salut des d’una perspectiva intercultural.

La formació va sorgir de l’interès d’aplicar la mirada intercultural a un context on la identitat ètnica i cultural de les persones usuàries constitueixin una barrera en l’accés i oportunitat cap a una atenció millor. En aquest context, era fonamental comprendre i tenir eines per abordar el fenomen de la salut i la malaltia des d’una dimensió biològica, social i cultural en un escenari de creixent pluralisme mèdic que caracteritza a la societat contemporània.

Així, la formació va servir per conceptualitzar les concepcions de salut i malaltia en el context occidental i promoure la incorporació d’altres maneres d’entendre el procés salut-malaltia-atenció. També es van compartir experiències, inquietuds i dificultats del personal sanitari i administratiu del centre de salut. Entre les dificultats més destacades es troben: les barreres lingüístiques i en la comunicació, pràctiques religioses, diferències en relacions de gènere, diferències en les pràctiques alimentàries i la dificultat de diagnosticar el malestar.

A més, es va reflexionar sobre el rol dels professionals i la necessitat d’incorporar la mirada intercultural en la tasca diària per tal de generar noves dinàmiques que permetin abordar i prevenir les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que sorgeixen a l’àmbit de la salut. En aquest sentit, va ser important que els i les professionals tinguessin un espai per reflexionar sobre les pròpies situacions de privilegis i opressions.

A l’última sessió, es van poder detectar possibles estratègies claus per abordar les dificultats. Van destacar la formació intercultural, incloent-hi l’adquisició de competències per a la comunicació en clau intercultural i coneixement més profund de la dimensió cultural de la salut, així com la necessitat de fomentar polítiques que respectin i reconeguin la diversitat cultural i religiosa en l’àmbit de la salut.

El barri de La Marina inicia, doncs, un camí cap a la incorporació de la interculturalitat en l’estructura dels equipaments sanitaris, per tal de garantir l’accés en condicions d’igualtat als serveis, adaptant-se cada cop més a la realitat diversa de la ciutat.