El 17 de gener es va presentar per primera vegada la càpsula audiovisual “Parlem de racisme a les escoles”. Es tracta d’un vídeo de 13 minuts en què un grup de joves parlen de les seves vivències a l’escola com a persones racialitzades no-blanques. Ja està disponible al canal de YouTube de BCN Drets Socials.
Els i les protagonistes del vídeo parlen d’algunes situacions de racisme que han patit per part de companys o del mateix professorat, respostes insuficients per part dels equips docents a l’hora d’explicar-los els comentaris o actituds racistes, la importància de comunicar a algú aquests comentaris ofensius, etc.
A més, es parla de conceptes com el racisme institucional, el currículum ocult o altres. També reivindiquen que la manca de professorat racialitzat és encara una realitat, que això dificulta tenir referents i que té un impacte directe sobre l’autopercepció i l’autoestima de l’alumant racialitzat.
Una guia pedagògica que complementa la càpsula
La guia “Parlem de racisme a les escoles” és una eina destinada al professorat i a qualsevol persona que es dediqui a la formació d’infants i adolescents, com ara monitors/es de lleure, d’esplais, caus, etc.
Aquest document acompanya i complementa el visionat de la càpsula audiovisual “Parlem de racisme a les escoles”. L’objectiu principal és prevenir el racisme i promoure pràctiques d’acció positiva a les escoles.
Inclou una reflexió analítica sobre el racisme en l’àmbit educatiu i com aquest es vincula amb el racisme institucional, estableix la relació entre racisme i vulneracions de drets humans i ofereix un conjunt d’activitats per a treballar el visionat de la càpsula amb l’alumnat.
Podeu ampliar la informació sobre la guia al Catàleg de formació del web del Centre de Recursos en Drets Humans.
La càpsula i la guia pedagògica “Parlem de racisme a les escoles” s’emmarquen en les accions estratègiques dirigides a l’àmbit educatiu de la Mesura de Govern “Per una Barcelona Antiracista 2022-2025″.